7.1.2018

L. Piskule: Želim igrati na najvišjem nivoju

Dokaz naše filozofije in usmeritve kluba so nedvomno nogometaši, ki so preko nogometne šole Bravo prišli do članske ekipe. Zgleden primer je gotovo Lan Piskule, ki je v klubu od leta 2011 in je z marljivim in zavzetim delom dokazal, da je lahko stalni član ekipe AŠK Bravo. V prvem delu prvenstva 2. SNL je namreč odigral vseh 17 tekem.


Lan Piskule. Član NK Bravo od svojega 12 leta, ki se je z marljivim delom in konstantnim razvojem prebil vse do članske ekipe. Vezist z velikim potencialom, odličnim pregledom nad igro in premišljenimi potezami. Na kratko. Nov velik potencial, ki izhaja iz družine NK Bravo.
 
V NK Bravo ste že vse od leta 2011. Kako gledate na svoj nogometni razvoj skozi različne selekcije?
Moj razvoj je bil skozi vse selekcije konstanten. Glava in telo nista nikoli ničesar prehitevala, zato je bil tudi razvoj miren in ustaljen.

Dobro igro skozi leta v dresu različnih generacij potrjuje tudi statistika. Vsako leto ste med strelci, čeprav to ni vaša prva naloga na igrišču?
Zabijanje golov ni moja primarna naloga, drži, vendar si jih kot vsak drug igralec želim čim več. S tem pomagam ekipi do pozitivnega rezultata. Posledično ekipa postane vidna ostalim ljudem, ki kasneje pridejo na naše tekme.
Kako ste se spoprijeli z različnimi trenerji skozi generacije? Koliko pomeni, da je celotna nogometna šola usmerjena v podoben model igre in da trenerji ne vlečejo vsak v svojo smer?
Nikoli nisem imel težav s trenerji skozi generacije. Vsi so dodali nekaj k mojemu nogometnemu znanju, za kar sem jim hvaležen. Bravo ustvarja dober nogomet, predvsem pa zelo hiter in neugoden za nasprotnika. Zato je dobro, da je celotna nogometna šola podrejena temu načinu igre, saj je dober tudi za individualni razvoj igralca, ki se lahko pokaže v različnih segmentih igre.

Napredovanje iz leta v leto je bilo konstantno. Vselej ste bili tudi eden izmed stebrov zvezne vrste. Letos je prišla še tista zadnja stopnička. Prestop med člane. Ste bili presenečeni?
Vsekakor sem bil sprva presenečen nad zamislijo, da se na začetku priprav priključim članom, saj sem se osredotočal le na zadnjo sezono v mladinski selekciji. Sedaj mislim, da je bil ta korak pravi in sem tudi hvaležen klubu za ponujeno priložnost, ki mi je tudi omogočila lažjo adaptacijo na raven članskega nogometa.

Koliko je bilo treme pred prvo tekmo na najvišji ravni? 
Ja, bilo je kar nekaj treme pred prvo tekmo, vendar so mi ljudje okoli mene pomagali, da ta trema ni postala breme.
S predstavami ste navdušili tudi selektorja reprezentance. Kaj vam pomeni igranje v dresu Slovenije?
Zastopanje svoje države je privilegij, ki si ga želi vsak športnik. Tudi meni osebno ogromno pomeni.

Ob nogometu je seveda pomembna tudi šola. Kako poteka usklajevanje gimnazijskih obveznosti in treningov/tekem pri NK Bravo?
Do sedaj mi je šlo vse super. Lahko sem usklajeval šolo in treninge, pri čemer mi ogromno pomagajo sošolci in tudi profesorji.

Glede na vaš razvoj in napredek v preteklih sezonah bo morda prišlo tudi do točke, kjer bo treba izbrati med šolo in nogometom. Imate že izdelan načrt za to situacijo?
Imam željo zaključiti (vsaj) srednješolsko izobrazbo in nato vse usmeriti v nogomet in če bo možnost, ob nogometu še doštudirati.

 


Da imate podporo v domačem krogu je jasno. Starša sta vseskozi na tekmah. Oče je se posebej glasen (bobnar med navijačiop.p.). Koliko pomeni ta podpora s tribun oziroma s strani domačih?
Ogromno, saj me podpirajo vsi in se tudi veliko podrejajo mojim nogometnim dejavnostim, za kar sem jim neizmerno hvaležen in upam, da jim bom tako ali drugače to nekoč lahko povrnil. Na splošno pa je podpora s tribun izjemna. Čeprav je precej padla glede na začetek sezone, sem vseeno vesel, da nam ostaja zvesta ta peščica navijačev med katerimi sta tudi oči in mami. Lepo je tudi od ostalih navijačev, ki družinsko niso povezani z našo člansko ekipo, a nas podpirajo na vsaki tekmi.

Letos se piše zgodovina pri NK Bravo. Krstna sezona med druščino 2. SNL. Kako ste nov izziv sprejeli igralci?
V sezono smo stopili z ogromno spoštovanja do nivoja tekmovanja, vendar smo po nekaj krogih videli, da smo tudi tu zelo konkurenčni. Čeprav končni rezultati tega ne kažejo, pa vseeno to kaže naša igra.

Iz rezultatske plati je bilo fantastično na začetku sezone, nato pa so prišli tudi porazi in nihanja. Kako je bilo ob tekmovalnem ritmu v slačilnici? Vlada vseskozi odlično vzdušje ali je ob porazih več slabe volje? 
Začetek je bil zares fenomenalen, na treh tekmah, tri zmage. Popoln izkupiček bi si zaslužili še na nekaterih drugih tekmah, vendar takšen je nogomet. Zagotovo ob vsakem porazu pride na plano tudi nejevolja, ki jo izkaže vsak športnik, saj nihče noče izgubljati. Vseeno mislim, da smo postali dobra klapa in da je vzdušje vseskozi odlično, kljub nekaterim rezultatskim zdrsom.

Za konec pa še prihodnost. Kakšni so vaši nogometni cilji? Vas za zdaj igranje v NK Bravo izpolnjuje? 
Vse skupaj je treba nadaljevati po takšni poti, kakor gre do sedaj in čim manj prehitevati. Treba je ostati zdrav in v dobri formi, da se naredi še nekaj korakov višje, kamor si želi priti vsak mlad nogometaš. Trenutno je NK Bravo najboljša opcija, vendar bi lagal če bi rekel, da želim celotno kariero preživeti v Sloveniji.

Kakšni so torej dolgoročni načrti?
Igranje na najvišjem možnem nivoju.

Mitja Hozjan
Foto: Martin Rigler


MEDIJSKI POKROVITELJ