12.7.2018

MP #24: Vsi začnemo kot amaterji

Vsaka stvar ima svoj začetek in svoj konec. V vmesnem obdobju pa je v glavnem največ od nas samih odvisno, kaj bomo počeli in kakšni so naši cilji in prioritete.

Čudovito obdobje odraščanja, ko so še dovoljene sanje in ko še iščemo svojo pot v življenju, se učimo in si pridobivamo izkušnje je tudi obdobje, ko že razmišljano kaj bi lahko v življenju počeli.

Tudi za NK Bravo je značilno, da sam klub odrašča, da je za njim začetno obdobje začetnega entuziazma, ko se obdobje amaterizma spreminja v vedno bolj profesionalni način delovanja.

Za nami je že dobro leto, ko smo začeli tudi z nogometaši začeli sklepati prve profesionalne pogodbe. Dvanajst tekmovalnih sezon in prav toliko let je bilo potrebno, ko smo se tudi v našem klubu pridružili vsem tistim klubom, ki v skladu s pravili pri NZS deponirajo profesionalne pogodbe z izbranimi nogometaši.

Takšno odločitev smo morali sprejeti zelo hitro, pravzaprav v trenutku, ko smo ugotovili, da bomo v nasprotnem primeru ostali brez mnogih najboljših nogometašev. S tem se je končalo obdobje amaterizma in začelo se je novo še bolj poslovno delovanje našega kluba. Po svoje se poslavljamo od obdobja, ki smo se ga z samo ustanovitvijo kluba lotili kot zgodbo o poslanstvu in z izzivom narediti nekaj novega.

Danes se zelo dobro zavedamo, da je to obdobje dokončno za nami. Začelo se je namreč obdobje, ko mora poslovnost primerno nadomestiti poslanstvo, amaterizem in entuziazem.

Zakaj primerno? Preprosto zato ker potrebujemo oboje. Tako amaterizem in profesionalizem. Potrebujemo tudi ljudi, ki bodo voljni tudi s statusom amaterja imeti profesionalni pristop, kot tudi profesinalne pogodbe zato, da bomo lahko v klubu zagotovili tudi realne pogoje za takšno poslovanje, ki bodo omogočili razvoj in prihodnost naše nogometne vizije. Začelo se je obdobje ki bo zgolj športnim ciljem morala slediti poslovna analitika. Kajti prav ti podatki bodo morali postati pomembnejši od samih športnih ciljev kluba.

Ali bomo znali pravilno vskladiti oboje in kakšna bo pravilna poslovna politika, bo pokazal šele prihodnji čas. Tudi vsi mi, ki delujemo v zgodbi Bravo, bomo morali vedno znova dokazovati, da smo sposobni za več, kot zgolj amaterski pristop. Morda smo z maturo res da opravili prvo preizkušnjo, toda do stabilnega dolgoročnega poslovanja nas čaka še dolga pot, na kateri so vsake napake in prenagljene odločitve lahko zelo usodne.

Prihodnjič: 
Darko Klarič: Moja pot od amaterja do profesionalca 

Darko Klarič 
častni predsednik NK Bravo

TUKAJ najdete vse zapise z rubrike MOJ POGLED.


MEDIJSKI POKROVITELJ