10.7.2018

Priprave so stekle (U17): Od A do Mure

Še pred kratkim so se fantje podili za žogo in osvajali točke v sezoni 2017/18. Prvenstvo so kadeti zaključili na 9. mestu. Čeprav rezultat zagotovo ni vodilo dela z mladimi talenti, pa si vsi prizadevajo k čim boljšim predstavam v novem ciklu. Priprave so se začele v ponedeljek, a proces nogometnega učenja je dolg oziroma se nikoli ne konča. 
 

Za uvod k osnovam

 
"Prvih 14 dni se bomo posvečali osnovni - temeljni kondicijski pripravi. V ospredju bo torej osnovna (aerobna) vzdržljivost in osnovna (počasna) moč celega telesa. Gre za vaje, kjer se igralci neprestano gibljejo v aerobne tempu. V vaje so vključena gibanja z žogo in brez nje iz nogometne igre, koordinacijske vaje, krepilne vaje ter tehnično-taktične vaje, prilagojene kondicijskemu okvirju. Po 14 dneh treningov sledi prva prijateljska tekma (21.7)  in sicer gostujemo v Kidričevem pri Aluminiju," uvodoma pove Aljža Gornik, trener kadetske ekipe NK Bravo.
 
"Nato sledi teden dni osnovne + specialne kondicijske priprave, kjer se bomo že posvečali tudi prvim lažjim treningom hitrosti in hitrostne vzdržljivosti, seveda zopet prepleteno s tehnično-taktično pripravo. Konec tedna nas čaka prijateljska tekma z Gorico v Novi Gorici (28.7)."
 
"V četrtem tednu bo v ospredju specialna kondicijska priprava. V tem tednu odhajamo tudi v Kranjsko Goro (pon - čet), kjer bomo med tednom odigrali prijateljsko tekmo. Dan tekme in nasprotnik še nista znana. Za konec tedna bomo v nedeljo (5.8) odigrali še tekmo v gosteh s Celjem." 
 

Prva tekma prvenstva v 2. krogu

 
"V petem tednu bomo še vedno v specialni pripravi, kjer bo poudarek na težjih treningi hitrosti in hitrostne vzdržljivosti skozi koncept igre. Konec tedna U19 odhajajo na mednarodni turnir v Veliko Gorico, nasprotniki še niso znani, U17 pa bodo odigrali prijateljsko tekmo (nasprotnik še ni znan). Zaradi udeležbe ekipe U19 na mednarodnem turnirju bomo tudi prestavili 1. prvenstveni krog."
 
"V šestem tednu sledi situacijska priprava. Konec šestega tedna pa začenjamo s prvenstvom (2.krog), kjer bomo igrali doma proti NK Mura."
 
 

Proces se nikoli ne konča.... potrebna je potrpežljivost!

 
"Skratka skozi celo pripravljalno obdobje se bo skrbelo za postopen razvoj kondicijske priprave, tehnične, taktične in psihološke priprave. Igralci bodo nabrali veliko količino osnovne (aerobne) vzdržljivosti, specialne (kombinacija aerobno-anaerobno) in anaerobne vzdržljivosti (tega bo manj, saj se je treba prilagoditi populaciji katero treniramo - ker njihovo telo še ni do konca razvito). Igralci bodo razvijali tudi različne komponente hitrosti - hitrost odzivanja, štartna hitrost, hitrost zaviranja, hitrost pospeševanja, hitrost spremembe smeri, hitrost vodenja žoge...Prav tako bodo igralci pridobili veliko količino vzdržljivosti v moči ter postopoma bomo razvijali tudi eksplozivno moč.'' 
 
''S tehničnega vidika bodo igralci deležni dražljajev podaj z različnimi deli stopala in obema nogama, sprejemov z različnimi deli stopala in obema nogama, udarcev z različnimi deli stopala in obema nogama, vodenja žoge z različnimi deli stopala in obema nogama, upravljanje žoge na različne načine tako v zraku kot na tleh z različnimi deli telesa.. Seveda vse v konceptu s taktično pripravo. Glede taktike bomo razvijali posamično, skupinsko in moštveno taktiko, tako v fazi branjenja kot v fazi napada. Gre torej za različna sodelovanja med igralci v dvojkah, trojkah, četvorkah, petorkah, šestorkah, sedmerkah in moštvom (10 igralcev + vratar). S psihološkega vidika bomo igralce usmerjali na delu na sebi, da so na treningu čim bolj miselno prisotni, da delajo čim bolj zavzeto, da trenirajo zaradi notranje motivacije, da so na tekmah samozavestni, da so sposobni samopresoje treninga in tekme ter da razumejo kdaj je čas za resno delo in kdaj je čas za zabavo ter da se v prostem času posvečajo tudi drugim življenjskim področjem, kar je zelo pomembno tudi za nogomet.
 
Veliko bomo delali tudi na medsebojnih odnosih. Skratka tako v pripravljalnem odboju kot skozi tekmovalno obdobje bomo skrbeli za razvoj kondicijske, tehnične, taktične ter psihološke priprave. Najboljše nogometne ekipe poskušajo prav vsa prej omenjena področja razviti na najvišji možni nivo, kar pomeni veliko možnosti za dolgotrajno športno formo, uspehe in napredek igralcev. Seveda je ustvarjanje nogometaša in nogometne igre proces, ki se nikoli ne konča zato je potrebno biti potrpežljiv," Je celoten proces pripravljalnega obdobja ubesedil trener kadetov.
 
"Na koncu ne smemo pozabiti niti na vratarje, ki bodo imeli tako v pripravljalnem kot tekmovalnem obdobju tudi specialne vratarske treninge, kjer bo poudarek na vratarski tehniki in razvoju vratarju pomembnih vsebin."
 
MH
Foto: Darjo Zrimšek

MEDIJSKI POKROVITELJ