18.12.2017

Moj pogled: Razmislek ob premoru

Kratka analiza 17 odigranih tekem v razširjeni 2. SNL gotovo prinaša nekaj zelo spodbudnih ugotovitev. S spremembo števila drugoligašev iz 10 na 16 klubov in uvedbo tv-prenosov to tekmovanje postaja bolj prepoznavno in zanimivo za ljubitelje nogometa. Lahko ugotovimo, da je snovalcem tekmovalnih sprememb pri NZS s takšno odločitvijo povsem uspelo.

Morda so klubi, med katerimi mnogi skupaj težko sestavijo primerne proračune nekoliko razočarani, saj so predvsem na marketinškem področju od NZS pričakovali vsaj del subvencij, na primer pri sodniških stroških. Morda se bo na tem področju kaj spremenilo v prihodnjem letu. Seveda bi bilo lažje, če bi se reprezentanci uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Kljub vsemu, pa verjamem, da bo v prihodnosti tudi druga liga dobila enotnega sponzorja tekmovanja.

Je pa prav tekmovanje v 2. SNL za prihodnost, tako reprezentance kot tudi klubov v prvoligaški konkurenci, izjemnega pomena. V prvi ligi, kjer tekmuje le deset klubov tekmovalni pritisk ne dovoljuje velikega eksperimentiranja z mladimi nogometaši. Maribor in Olimpija si tega v borbi za naslov prvaka preprosto ne moreta privoščiti, nič drugače pa ni med vsemi tistimi, ki se trudijo da bi v ligi ostali. Ker imajo klubi tudi na evropskih igriščih ogromno število povprečnih nogometašev, med njimi tudi naši klubi brez težav najdejo malce starejše izkušene, a še vedno povprečne nogometaše. Mladi s slovenskim potnim listom so v prvoligaškem slovenskem nogometu prej izjema kot pravilo. Precej drugače je v 2. SNL kjer je kar nekaj klubov, ki se lahko pohvalijo, da imajo in tudi tekmujejo v povprečju z zelo mladimi ekipami. 

Rekorderji so trenutno v Veržeju, ki je v dosedanjem delu prvenstva nastopala z najmlajšo ekipo, ki je imela v povprečju 19.7 let. Sledijo pa ekipe Bravo 20.3, Zarica 20.4,  Radomlje 21.5,  Brda 21.6,  Krka 22.1, Dekani 22.2,  Drava in Rogaška 22.4,  Nafta 23.2,  Ilirija 23.2,  Fužinar 23.7,  Brežice 23.9,  Mura 24,  Dob 24.5,  in najstarejša Sežana 25.6 let. Med najmlajšo in najstarejšo ekipo je torej v povprečju kar pet let razlike. 


Zanimiv je tudi podatek, da je na NZS v klubih 2. SNL trenutno deponiranih 42 profesionalnih pogodb. V klubih vseh lig pa je število deponiranih pogodb kar 332.Glede na majhno velikost trga in realiziranih prestopnih pogodb je to zelo veliko število, preseneča pa tudi kar 46 pogodb za nogometaše, ki imajo še status mladincev ali celo kadetov.

Seveda je umestno vprašanje, kje so vzroki za tolikšno število profesionalnih pogodb tudi v 2. SNL, saj realnost našega trga ni takšna, da bi to opravičevala.

V našem primeru je to, priznam, bolj bojazen iz izkušenj, da nam drugi klubi ne bodo hitro odpeljali najbolj perspektivnih mladih nogometašev. Samo upamo pa lahko, da se bo vloženi kapital uspel povrniti v tolikšni meri, da bomo ustvarjali enaka denarna sredstva za finančno pomoč mladim tudi v prihodnjih sezonah. To bo nedvomno tudi poslovni izziv, katerega rezultat bo odvisen predvsem od zelo dobrega dela vseh sodelavcev v projektu Nogometne šole Bravo.


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

MEDIJSKI POKROVITELJ