27.7.2014

Kaj je Bravo uspeh?

Če bi športne novinarje vprašali, kateri uspehi so največji v dosedanjih osmih tekmovalnih sezonah nogometne šole NK Bravo, bi skoraj zagotovo vsi izpostavili dva osvojena naslova državnega prvaka in morda bi temu dodali še kakšne zmage na mednarodnih turnirjih. Za našega predsednika Darka Klariča, kot piše v svojem blogu, je Bravo uspeh, nekaj povsem drugega.

Seveda sem se veselil obeh osvojenih naslovov državnega prvaka in mnogih tudi presenetljivih zmag na mednarodnih turnirjih. Toda posamezne zmage, nad katerimi se mnogi tudi pretirano veselijo, so lahko tudi zgolj trenutni uspeh, skrbna analiza po nekaj letih pa pokaže, da je pomembnejši dolgoletni pravilni proces dela in razmišljanja, predvsem pa pristopa in vzgoje, podprte z natančno vizijo in filozofijo klubske sredine in njeni pripadnosti.

Ker te v športnih sredinah načelno primanjkuje, lahko hitro v ospredje pridejo individualni osebni interesi. Ego posameznikov pa prevladuje in ob nekritičnem odnosu hitro povzroča nered in zmedo. To je značilno še posebej v nogometnih šolah, ko se odraščanje in športni cilj mladostnikov srečajo z včasih pretirano ambicijo posameznih staršev, interesi nekaterih agentov, katerih obljube se v večini primerov izkažejo za nerealne ter ambicijami nekaterih trenerjev, ki v želji po dobrem rezultatu temu dajejo prevelik poudarek in zato premalo priložnosti ponudijo v tistem trenutku morda malce slabšim nogometašem.

Ampak ali niso prav vsi, ki trenirajo naši člani?
Zato bi bilo prav, da si vsi zaslužijo priložnost. Mnogokrat se je že primerilo, da so nekoč slabši prehiteli boljše ali da so v tistem trenutku dobri, sčasoma povsem popustili. Nogomet je čustvena igra in v svojem življenju sem ga spoznaval iz različnih plati. Bil sem priča prizoru, ko je deček jokal in se spraševal, zakaj ga trener vsaj malo ne uvrsti v moštvo, ko njegova ekipa že vodi z visokim rezultatom. Poslušal sem trenerje, ki so zatrjevali, da je življenje kruto in čim prej se bomo navadili na strogo selekcijo, tem bolj bo. 


Veliko sem tuhtal in razmišljal o tem, kako v našem klubu uskladiti najrazličnejše interese. Kaj je v resnici najbolj pomembno? Prišel sem do spoznanja, da je najpomembnejša resnica. Biti dovolj močan, da se z njo soočiš in da v vsakem trenutku ravnaš in se odločaš zgolj na podlagi realnosti, človečnosti in pravičnosti.

Vsem ustreči je res da nemogoče, toda odločitve morajo biti take, da imaš mirno vest in da lahko z vsakim, kadarkoli, o vsem komuniciraš. Vem, da tudi ni absolutne resnice, da se napake dogajajo, vendar se da tudi opravičiti in napake popraviti. Če v nogometni igri ne bi bilo napak, bi bila to zelo dolgočasna igra, saj bi bil rezultat vedno 0:0.

Gre torej zato, da se učimo, da napredujemo, se pogovarjamo in se veslimo trenutkov, ki jih preživimo skupaj. Resnica je, da se iz vseh nogometnih šol v Sloveniji, le peščica prebije na mednarodno prizorišče, saj je svetovna konkurenca strahotna. Nisem zato, da mladim vzamemo sanje, ne nazadnje posameznikom vendarle te uspe tudi uresničiti. Sem pa zato, da poskrbimo, da bodo prav vsi naši člani v klubu dobrodošli in da poskrbimo, da se bodo nogometnih dni v klubu spominjali kot prijetne izkušnje, ko so razen igre spoznali tudi druge vrednote, ki jim bodo koristile vse življenje.

In če me vprašate kaj me je v zadnjem času najbolj razveselilo, so bile to besede našega sekretarja Matjaža Jakopiča, ko mi je pred dnevi dejal: "Predsednik ponosno ti povem, da bodo prav vsi naši nogometaši, naši člani vseh selekcij naše nogometne šole v jeseni tudi v novem šolskem letu napredovali v razred višje.Prav nihče ne bo razreda ponavljal." 

Tega sem resnično vesel, saj vzgoji in učnemu uspehu v klubu namenjamo vso pozornost. V kolikor spričevalo ni dobro, tudi udeležba na treningih ni možna. Ja uspeh v šoli, primerno obnašanje, občutek za vrednote in ljubezen do nogometa ...

Ja, to je vsaj zame, največji Bravo uspeh!

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI