22.1.2015

''Moj vpliv je posledica dobrega dela.''

Med zimskim premorom smo se o preteklem obdobju pogovarjali s predsednikom NK Bravo Darkom Klaričem, ki je še enkrat pohvali vse nogometaše in sodelavce v klubu za dobre rezultate v jesenskem delu prvenstva ter predstavil cilje in smernice, ki jih je klub določil v prihajajočem obdobju. Odgovoril pa je tudi na očitke Dnevnika o vplivu, ki ga ima v NK Celje. 
 

Po pol sezone je za nami odlično obdobje v rezultatskem smislu ekip NK Bravo. Se vam zdi, da je to obdobje v klub prineslo še kaj drugega?

Strinjam se, da so selekcije NK Bravo v jesenskem delo prvenstva storile velik korak naprej. To je zasluga dobrega dela na nogometnih igriščih, pa tudi povezanosti celotne trenerske ekipe z ostalimi sodelavci v strokovnem svetu. Občutek imam, da vsi skupaj postajajo dobro organizirana družina, v katere je skrb za klub ponovno pomembnejša vrednota, kot osebni cilji.

Vsi se strinjamo, da so v ljubljanskem okolju rezultatski cilji posameznih selekcij sicer zelo pomembni, pa vendar spet ne toliko, da bi zaradi njih tvegali zanemariti naš prvenstveni cilj, to pa je najboljšim posameznikom omogočiti napredek na vseh področjih. Vrhunskega nogometaša je izjemno težko vzgojiti, zato moramo pri vseh tistih, ki kažejo potencial, da to postanejo, združiti moči in zanje izbrati najboljšo pot.

Zavedamo se realnosti, da naša članska ekipa še ni v rangu tekmovanja, ki bi zadovoljil ambicije naših najboljših mladincev. Resnično si prizadevamo, da bi se uvrstili v višji nivo tekmovanja in hkrati tistim, ki zmorejo več, omogočili, da to dokažejo, ali se vsaj poizkušajo dokazati na višjem tekmovalnem nivoju. 

Ali zato sodelujete z NK Celje?

Sodelujemo z vsemi, ko si z nami želijo sodelovati na korektni način in v skladu s predpisi. Ob tem moramo poudariti, da so vsa sodelovanja doslej nastala na pobudo drugih klubov, ki so si želi sodelovati z nami. Mi sami nismo sodelovanja ponujali nikomur. Res je, da smo tak odnos najlažje vzpostavili z NK Celje.

Pred leti smo to na malce drugačen način skušali storiti z NK Interblock, na željo in povabilo njihovega takratnega predsednika Joca Pečečnika. Žal se ni obneslo, saj so bili starši pa tudi trenerji v njihovem klubu, proti sodelovanju. Kasneje so menda sklenili sporazum z NK Olimpijo. 

NK Bravo z NK Celje sicer nima nobenega sporazuma, res pa je, da so primeri, ko pride do posameznih primerov posoje nogometašev in to v obeh smereh. Takšna praksa pa ni nič posebnega in se ga poslužujejo mnogi klubi.

Po končanem sodelovanju z NK Interblock smo različnim klubom  odstopili nekatere nogometaše, ki so to želeli. Tudi v aktualnem zimskem prestopnem roku, bo tako. Tako bo Marko Klemenčič, mladinec NK Bravo, posojen v NK Celje, na preizkusnih treningih pa z njihovo člansko ekipo trenira še en mladinec, David Frelih.

Pričakujemo, da se bo vrnil in spomladi igral za našo mladinsko ekipo. Tak način se nam zdi posrečen, saj nekateri nogometaši lahko tako neposredno sami spoznajo, kakšna je razlika in kaj vse morajo še postoriti, v koliko želijo doseči nivo članskega prvoligaškega nogometa. Na ta način je manj razočaranj, trenerji komunicirajo med seboj, vse temelji na iskanju najboljših poti za razvoj nogometašev.

David Frelih na dvoboju proti NK Šampion


V časopisu Dnevnik smo lahko prebrali članek novinarja, ki vam očita, da imate velik vpliv in ga skrbi, ker bi vi morda lahko v sodelovanju z NK Celje celo kaj zaslužili?

Takim dušebrižnikom se v življenju pač ne da izogniti. Ne poznam njihovih motivov in me niti ne zanimajo. Gotovo imajo interes, da to počnejo, je pa moja vest popolnoma čista, saj vse moje aktivnosti v skladu s predpisi in odločitvami, ki jih mora potrditi predsednik, uprava, nadzorni odbor in notarji. Predstavniki NK Celja so bili tisti, ki so me prišli prosit za pomoč. Eno od mojih podjetij, jim je pod pogoji, ki so jih sprejeli in potrdili tudi na skupščini, odobrilo finančni kredit.  Zelo sem vesel, da jim je to omogočilo, da so po manjši krizi, spet eno od prijetnih  presenečenj v Prvi ligi.
 
Kar pa se mojega vpliva tiče, pa priznam, da ga imam, pa ne samo v Celju, temveč še marsikje drugje. Moje delo namreč pušča pozitivne sledi na mnogih področjih in na to sem zelo ponosen. Če bi moral biti sam nevoščljiv in sovražen do drugih, bi namreč težko živel. Za razliko od nekaterih verjamem, da je moj vpliv posledica dobrega dela, pozitivizma in dejanj, ne pa nerealnih in povsem neutemeljenih sumov in asinuacij.

Kaj pa očitek, da Bravo 1 zastopa nogometaše? 

Res je, da je Bravo 1 v določenem obdobju imel pogodbo z uradnim agentom FIFA, kar ni noben prekršek. Za sodelovanje z njim smo se odločili z namenom, da so imeli starši otrok v naši nogometni šoli možnost, da se poučijo o predpisih in delu, ki ga opravljajo agenti. To je zelo motilo druge agente, ki so v tem videli predvsem konkurenco. Zato smo se že pred več kot pol leta odločili, da to dejavnost opustimo, čeprav je bila povsem zakonita, a nam je bolj škodila kot koristila. 

Če je to vse, kar mi lahko očitajo, potem resnično ne vem, kako, da sem si  zaslužil tako medijsko pozornost. Nekatere posameznike očitno moje delo zelo moti. To se mi zdi odlično, to namreč pomeni, da delamo dobro. Skrbelo bi me, če mojih in prizadevanj mojih sodelavcev ne bi nihče opazil. 

Morda še kakšna vaša misel za konec?

Včasih se nam nekatere stvari zdijo malce nenavadne. Vprašati se moramo ali ni vzrok v tem, da so mnogim, predvsem nepoznane. Ne potrudijo se dovolj, da bi jih prepoznali in razumeli. Ampak neopravičeno opravljati je pač mnogo lažje, kot dobro delati. Pravzaprav se ne čudim, da je bilo v Sloveniji v zadnjih desetih letih tako malo na novo ustanovljenih klubov. NK Bravo, ki tekmuje v vseh selekcijah, je pravzaprav svetla izjema. Sam sem mnenja, da bi razen na tekmah, klubi morali bolj sodelovati med seboj, iskati sinergijske učinke in čim prej spoznati, da so lastnosti kot so negativizem, nevoščljivost, prepirljivost in podobno,  tiste stvari, ki nas prej ovirajo in onemogočajo, da bi vsi skupaj hitreje napredovali. 

Ampak to je zgolj moje mnenje. V upanju, da bo postopoma boljše, vsem klubom želim dobre priprave in čim več veselja na dobrih tekmah.

Srečko Ferlež
Foto: Martin Rigler

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI