27.2.2015

Bolton - Pozitivna in nepozabna izkušnja

To so največkrat slišane besede udeležencev 5-dnevnih priprav ekipe U15 v Boltonu. Po nekaj prespanih nočeh so  vsi deležniki strnili misli in še enkrat pohvalili delovni obisk v Angliji. Igralci, trenerja in vodja odprave so bili navdušeni nad gostoljubjem v akademiji Boltona. Pridobili so novo, dragoceno izkušnjo, ki jim bo zagotovo dala novega zagona v tej sezoni, kot tudi v nadaljevanju nogometnega udejstvovanja.
 
''Po nekaj dneh, ko sem uspel strniti dogajanje v Boltonu, mi je še bolj jasno kako dragoceno izkušnjo smo doživeli. Predvsem odigrane tekme so tiste, ki nam bodo v nadaljevanju domače lige in Nike Cup-a še kako koristile. Prepričan sem, da so se igralci naučili veliko - take ''šole'' pač pri nas ne moreš doživeti. Mednarodni nivo je že v tej starostni kategoriji neizprosen in marsikomu so se odprle oči ... Sedaj bomo nadaljevali v ustaljenem ritmu, močnejši za neprecenljivo izkušnjo. Vrnili smo se še boljši in to bomo pokazali na igrišču,'' je splošno oceno s trenerskega vidika podal Darjan Šuštar.
 
''Z Aljažem se zahvaljujeva FC Boltonu za strokovni del priprav in gostoljubje, Dejanu Močniku za organizacijo in Srečku Ferležu za obveščanje na naši spletni strani,'' je v imenu obeh trenerjev dejal Darjan Šuštar in dodal: ''Posebna zahvala gre staršem, ki so svojim fantom omogočili izkušnjo, ki je zlepa ne bodo pozabili.''
 
Čeprav so fantje med pripravami v Angliji največ ''govorili'' na igrišču, je prav, da po koncu zanimivega obiska v Boltonu tudi oni povedo svoje mnenje:

Filip Kalakovič je obisk in priprave v Boltonu videl takole: ''V Boltonu smo spoznali slog igre in treningov, ki so bili na trenutke podobni našim, vendar se je opazila razlika v hitrosti igre ter čvrstosti v dvobojev. Videli smo tudi kakšne pogoje imajo fantje tam in moram reči, da so res fantastični. Imeli smo tudi nekaj težav z zbujanjem za zajtrk za kar smo bili tudi kaznovani.''

''Hotel v katerem smo bivali je bil odličen saj smo kar nekaj časa preživeli tudi v njem. Na splošno se mi je ta izkušnja vtisnila v spomin, saj sem spoznal še angleški način igre in se mi zdi, da so bile te priprave za nas še posebej koristne,'' je iskreno povedal vezist Filip Kalakovič.  

''V Bolton smo prišli vsi zelo pogumni ter samozavestni. V petek so nas čakale 4 precej težke tekme. Po prvi tekmi smo vsi mislili, kako lahka bo vsaka tekma. Že po drugi tekmi smo opazili, da smo prišli v Anglijo, kjer se nogomet igra z visokim tempom. Bili smo zelo razočarani, saj nismo navajeni izgubljati tekem. V soboto smo igrali tekmo proti Boltonu U15. Zadnji dan pa še tekmo z Rochdale FC. Z visoko zmago smo se veseli vrnili v Slovenijo,'' je 5-dnevne priprave opisal Jan Zalar.


Jan pa je opomnil na še eno, precej pomembno, stvar za športnike: ''Na splošno smo se imeli zelo dobro. Rad bi pohvalil zelo lepo urejen hotel, treninge ter visok standard tekem. V hotelu mi je zelo všeč to, kako je zgrajen. Bilo je tudi nekaj zelo slabih stvari, ki bi jih takoj spremenil, če bi se vrnil nazaj. To je hrano. Hrana je bila zelo neokusna. Vreme je bilo takšno kakršno je značilno za Anglijo.''

''Z največjim veseljem bi takšne priprave ponovil. Od njih sem zelo veliko odnesel,'' je pozitivno zaključil Jan Zalar.   
       
Demirel Jusufagič je precej čustveno opisal priprave v Angliji. ''V Boltonu sem preživel 5 izjemnih dni v svoji nogometni karieri. Spoznal sem kakšen slog igre igrajo nogometaši izven Slovenije. V Angliji se igra hitrejši, čvrstejši nogomet. Pravzaprav imajo toliko nogometnega znanja kot mi, vendar imajo vsak teden tekme z nasprotniki, ki so boljši ali enakovredni. Imajo več izkušen. Posledica so hitrejše odločitve, iskanje praznega prostora itd ... Vzdušje v ekipi je bilo fenomenalno. Naša največja napaka je bila zamujanje na zajtrk, ker je imelo tudi posledice.''

''Če potegnemo črto sem se imel v Boltonu izjemno lepo. Veliko sem pridobil pri nogometnem znanju in videnju kakšen igralec sem v resnici,'' je zelo odraslo svoje nogometne predstave opisal Demirel Jusufagič.

Dejan Močnik in David Gardiner


Vodja mladinskega programa NK Bravo in glavni krivec za obisk Boltona je gotovo Dejan Močnik, ki je v sodelovanju z Bolton FC pripravil odlične priprave in nepozabno izkušnjo za selekcijo U15.

Sklepno misel obiska v Botlnu je Dejan Močnik začel takole: ''Če nekako potegnemo črto pod našim obiskom akademije Boltona, lahko z veseljem ugotovimo, da je bila izkušnja zelo pozitivna in je prinesla ogromno pomembnih izkušenj, tako za igralce kot samo strokovno vodstvo. Vsekakor so bile priprave v Boltonu velika naložba za prihodnost, saj smo se lahko primerjali z angleškimi akademijami, videli na katerih področjih smo konkurenčni in kaj je tisto, kjer zaostajamo. Verjamem, da bodo fantje sedaj lažje dojemali in sprejemali navodila strokovnega vodstva in da so doumeli, zakaj od njih zahtevamo vedno več in da le vsakodnevno delo in dokazovanje lahko prinese željen napredek.''

''Potrebno je poudariti, da smo bili zelo toplo sprejeti in da je bil naš gostitelj, David Gardiner vedno na voljo. Prav vsi so se zelo trudili, da bi bil naš obisk optimalno izkoriščen in da smo se v akademiji Boltona počutili praktično kot doma. V dobrih treh letih smo z njimi stkali res zelo dobre in pristne odnose, prepričan pa sem, da je vse skupaj le pričetek še boljšega sodelovanja in nadaljevanja takšnih obiskov,'' je bil nad gostoljubnostjo trenerjev Boltona navdušen Dejan Močnik.

''Na koncu moram pohvaliti vse fante, saj so se obnašali zares zrelo in odraslo, tako da ni bilo nobenih težav. Pohvalili pa so jih tudi prijatelji iz Boltona in povedali, da se vidi, da gre za odlično ekipo, ki se obnaša šampionsko. Verjamem, da bodo fantje tudi v prihodnje ostali takšni kot so in da jih je tokratna izkušnja obogatila in jim dala nekatere odgovore in motivacijo za še bolj trdo delo, že danes,'' je fante pohvalil Močnik in dodal: ''Seveda pa je potrebno pohvaliti tudi oba trenerja, ki sta skrbela, da je na in ob igrišču potekalo vse optimalno in našega urednika spletne strani, ki je bralce doma razveseljeval z veliko prispevki.

''Torej, velika pohvala igralcem in strokovnemu vodstvu za obisk Boltona,'' je zaključil Dejan Močnik.

S. F.
Foto: Srečko Ferlež
 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI