16.11.2015

23.11.2015: Začetek konca NK Bravo?

To je datum, ko bodo mestni svetniki Mestne občine Ljubljana na dnevnem redu razpravljali in morebiti sprejeli Letni program športa v MOL za leto 2016. Če bo ta sprejet v obliki, kot je pripravljen, potem to definitivno pomeni začetek konca NK Bravo, v takšni obliki kot ga poznamo danes.  

Za boljše razumevanje vseh nepoučenih objavljamo dopis, ki smo ga prejeli v na naslov našega kluba. Poleg tega je isto pismo na naslov številnih športnih klubov, ki delujejo na ljubljanskem področju, poslal Andrej Vidmar. Objavljamo ga v celoti in nepopravljenega. 

23. oktobra je bil sprejet predlog programa za sofinanciranje LPŠ 2016, ki ga na seji 23.11.2015 potrjuje mestni svet Ljubljana. Predlog si pozorno preberite, saj prinaša drastične spremembe za vsa športna društva v Ljubljani.
 
Največja sprememba oz. pogoj, ki ga želijo sprejeti, pa je v točkah 1.in 2., ki določa da se morajo v vsaki športni panogi programi izvajati pod okriljem vodilnega panožnega športnega kluba (določi ga občina na podlagi lestvice rezultatov prejšnje sezone). Kar pomeni da bodo vsi klubi popolnoma podrejeni enemu klubu v svojem športu na vseh področjih. Če se želijo društva namreč prijaviti na razpis se bodo morali s konzorcijsko pogodbo zavezati, da bodo vse športnike, ki si ga vodilni klub zaželi predati v piramido vodilnega kluba, istočasno pa morajo sami izpolnjevati pogoj piramide. Kar pomeni, da s tem ko bodo predajali svoje najboljše športnike brez odškodnin, ne bodo mogli dosegati rezultatov (tako  sami ne bodo nikoli vodilni), vendar pa bodo vseeno nosili stroške tekmovanj, ki bodo s športnega vidika zelo nepravična. Vodilna društva pa se bodo tako okrepila, da bodo lahko hkrati oslabila tudi športna društva, ki že tako niso v prednostnih kategorijah.
 
Dodatno sporno v teh točkah razpisa pa je tudi to, da bodo imela vodilna društva moč postavitve, ocenjevanja in menjave trenerjev v vseh društvih (njihova komisija določi kateri klubi bodo imeli zaposlene trenerje preko občine). Tako bodo namreč konkurenčni klubi s katerimi tekmujete imeli moč da pridobijo nadzor prav v vseh točkah vašega delovanja (torej v praksi lahko pridejo na vaš trening in zamenjajo trenerja ki je tam že 10 let ter poberejo prav vse igralce ki si jih zaželijo).
 
Ko podpišete konzorcijsko pogodbo z vodilnim društvom bo imelo društvo moč da vas popolnoma nadzira saj bodo imeli pristojnosti da zamenjajo vaše trenerje, vzamejo igralce in prevzamejo vse športne šole (tudi s pomočjo postavitve svojih trenerjev) na katerih delujete. Poleg tega pa vam bodo lahko tudi diktirali smernice in način treniranja, s tem bo vaše društvo samostojno samo še na papirju, v resnici pa bo pomožni servis enemu društvu v vašem športu, ki bo imel popoln monopol in bo z vašim podpisom celo legalen, življenjska doba vašega društva pa se bo hitro iztekla.
 
Takšen razpis daje tudi moč vodilnim društvom izsiljevanja in maščevanja, saj vas lahko društvo prisili da predajate svoje članarine in sponzorska sredstva (razpis daje dodatna pooblastila vodilnemu društvu, da določa pogoje sodelovanja v konzorciju kar pomeni da so oni tisti ki rečejo ali lahko greste na razpis ali ne), drugače vam lahko poberejo prav vse.
 
Kaj lahko storite, da do tega ne bi prišlo? Predlog naj bi bil sprejet 23.11.2015 na redni seji mestnega sveta. S pomočjo vaših članov, ki so konec koncev občani občine Ljubljana lahko pišete vsem mestnim svetnikom Ljubljana in zahtevate, da se takšen predlog ne sprejme. Zahtevajte tudi od vaših nacionalnih zvez, da vam pomagajo zaščiti vaše interese in naj tudi oni pišejo občini, da takšni prestopi in nadzori niso v skladu s statuti društev in zvez ter nedopustni s tekmovalnega vidika.
 
Glede na to da ima Ljubljana več kot 130 društev, ki izvaja program kakovostnega in vrhunskega športa in samo približno 15 vodilnih v prednostnih panogah, so številke sigurno na strani preostalih klubov, vendar pa samo v primeru da se društva dejansko aktivirajo in takšnemu predlogu uprejo.
 
Prepričan sem da imajo društva tudi člane, ki so strokovnjaki na različnih področjih tako, da bodo imeli tudi sami dodatne predloge kako se lahko takšen predlog ustavi, zato menim, da je najbolje za celoten šport v Ljubljani, da se društva aktivirajo in čim več komunicirajo.
 
Andrej Vidmar
 
Na zboru sodelavcev NK Bravo se strinjamo, da je takšen predlog Mestne občine Ljubljana za Razpis šport 2016 za večino klubov oz. društev škodljiv, zato bomo v prihodnjih dneh sledili tudi naši odmevi in komentarji. 

IZVLEČEK PREDLOGA RAZPISA LETNI PROGRAM ŠPORT 2016 ZA MOL.
 
NK Bravo
Foto: Martin Rigler

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI