29.6.2016

U9-U13: Priporočila za delo v času počitnic

Za večino mlajših selekcij se je sezona 2015/16 že končala. Zato si seveda fantje in dekleta zaslužijo počitek in nekaj odmora od nogometa. A na fizično aktivnost, gibanje in predvsem igro ni dobro, da naši najmlajši v času poletnih počitnic povsem pozabijo. Spodaj so priporočila za aktivnosti, ki so jih pripravili trenerji NK Bravo.  Srečne in vesele počitnice. 
 

KAJ SE LAHKO NAUČITE SAMI V POČITNICAH


Čas počitnic je namenjen počitku, zabavi, druženju, sprostitvi ... predvsem pa da delamo tisto kar imamo najraje. In skozi vse počitniške aktivnosti, zabavo in druženje, lahko zelo veliko naredimo za svoj športni razvoj. Tekom leta namreč težko najdemo čas za različne vrste aktivnosti, saj nam šolske obveznosti in nogometni treningi v celoti zapolnjujejo dnevni urnik in zato nimamo veliko možnosti za druge aktivnosti in različna gibanja, ki jih lahko izvajamo v času počitnic - sami ali s prijatelji. Tu ne mislimo samo na nogomet, pač pa na plavanje, igre z žogo (košarko, rokomet,...), kolesarjenje, rolkanje, plavanje, hojo v naravi (izleti v gore), tek po gozdu, plezanje...torej vse, kar zagotavlja fizične aktivnosti, ki pomagajo razvijati vitalne sposobnosti telesa za kasnejše obdobje.

Za vsak uspeh je potrebno trdo delo

Počitnice boste preživljali v različnih okoljih – doma, na morju, v gorah, na deželi ... Povsod imate vse možnosti, da se boste gibali, tekali, igrali in se zabavali. Ker imate radi nogomet, imejte žogo povsod s seboj!


KAJ LAHKO DELATE V POČITNICAH, KO STE DOMA


Namesto da samevate za računalnikom izkoristite prosti čas za igro s prijatelji, da na šolskem igrišču, ploščadi ali prostoru pred naseljem igrate mali nogomet, nogometni tenis, košarko, rokomet ... Priporočilo - čim večkrat ali vsak dan, če je mogoče! igra,igra,igra ...
 
 Če pa so prijatelji na počitnicah lahko greste na igrišče ali ploščad tudi sami z žogo in se posvetite učenju tehnike. Navajanja na žogo ni nikoli dovolj. Žoga mora postati 'prijateljica' v vsaki situaciji. Za to pa je potrebno, da žogi posvetite čim več časa, da z njo žonglirate, rolajte, jo udarjate v zid ali prepreko z različnimi deli stopala, jo ustavljate v različnih situacijah (štopanja), jo vodite med ovirami in jo imate čim bolj pod nadzorom ... pri tem pa pazite, da delate tako z desno kot levo nogo, da vse vaje izvajate na prstih, da naredite čim več ponovitev in ves čas nadzorujete žogo,... Če je mogoče vsak dan delajte le nekaj vaj in boste izjemno napredovali. Vendar mora tako 'žoganje' pomeniti zabavo in sprostitev, ne pa napor! V sodobnem nogometu je izredno pomembna prvina hitro delo nog. Da imamo kratke korake, delamo na prstih in zato so naše reakcije hitrejše. Skozi zabavo in tekmovanje s prijatelji, lahko veliko pripomorete k izboljšanju te sposobnosti.

Kaj bi bilo potrebno delati? Kar nekaj vaj je zelo učinkovitih:

- skakanje z vrvjo
- skiping na žogi 
- skiping na lestvi/različne smeri  
- poskoki čez ovire/po eni nogi, obeh nogah
- hitri obrati v teku
- tek hrbtno/stransko
 
Seveda je še cela vrsta vaj, vendar osvojiti zgoraj omenjene, pomeni že velik napredek. Posebno pa velja opozorilo - vse vaje delamo na prstih. Te vaje bi bilo potrebno delati na zabaven način za sprostitev, najmanj pa dvakrat tedensko po 5 do 10 minut.

Za pomembno učenje smatramo tudi pravilno izvajanje razteznih vaj za ogrevanje, ki jih morate delati vsak dan! Za to porabite 6-8 minut, kar se vam bo skozi vso kariero bogato obrestovalo.

KAJ LAHKO DELAMO KO SMO NA POČITNICAH (NA MORJU, DEŽELI ...)


Na počitnice vedno vzemi žogo! Nikoli se ne ve, kdaj bo prišla prav. V prvi vrsti se morate spočiti in sprostiti, uživati v prostem času ter novem okolju. Če se naveličate lenarjenja, si vzemite čas za športne aktivnosti. Te ti morajo pomeniti zabavo, druženje, veselje in ne obveznost vsakdanje vadbe. Vsak sam si mora želeti aktivnosti, brez prisile staršev ali kogar koli drugega ter pri tem uživati.
V nobenem primeru ne sme nobena aktivnost pomeniti kakršnokoli kondicijsko vadbo!!!

Okolje na počitnicah je spremenjeno, vendar boste povsod lahko našli možnosti igranja s prijatelji v vseh vrstah športov bodisi na mivki, igriščih, ploščadih, v vodi,..Pri tem ni pomembno za kakšno vrsto športa gre, pomembno je gibanje, zabava in aktivnost. Teh pa je veliko: nogomet, košarka (igra, metanje na koš), tenis, badminton, plavanje, vaterpolo …

Čim več aktivnosti dnevno bo pomenilo tudi velik užitek, veselje in zabavo ob brezskrbnem uživanju počitnic. Ne smejo pa postati obveznost!

V kolikor ne najdete prijateljev imate na počitnicah s seboj žogo in skušajte najti primeren prostor za vadbo tehnike, kot smo jo že predstavili za delo doma. Vsak dan po nekaj vaj za učenje tehnike zadostuje!

Potrebno je izkoristiti vse možnosti in prosti čas. Misli na prihodnost, zabavaj se in vse ti bo v užitek in veselje. Žal ti bodo tudi počitnice prehitro minile.


Počitnice na morju, ob jezeru ali bazenu je potrebno v prvi vrsti izkoristiti za:
- plavanje - vsak dan 3-5 krat po 100 do 200 m neprekinjenega plavanja

V hribih ali na deželi za:
- sprehode, plezanja, kolesarjenje, rolanje,...

- tek v naravi združen z razgibalnimi vajami (20 minut) – 2-3 krat tedensko

Priporočila za aktivnosti v počitnicah niso obvezna, se pa priporočajo, saj predlagan aktivni odmor lahko veliko pripomore k osvajanju in nadgradnji gibalnih sposobnosti in učenju tehnike, kar je osnova za nadaljnje uspešno delo!

Vsem želimo lepe in prijetne počitnice kjerkoli jih boste preživljali – z nogometom pa bodo prav gotovo še lepše!

Vaši trenerji NK Bravo

OPOZORILO ZA ODSOTNE IGRALCE V AVGUSTU!


Ob koncu pa naj vas spomnimo, da se pravočasno udeležite pričetkov treningov v novi sezoni. Vsi, ki boste v avgustu še na dopustu, morate to sporočiti v pismeni obliki trenerju, da ne bomo obračunavali vadnine. Rok za sporočilo je najkasneje do 20.6.2016!

Srečno!

NK Bravo
Foto: Martin Rigler, Iztok Šonc

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI