19.6.2016

A. Arnol: Najlepša hvala igralcem za lepo sezono!

"Ob tej temi se pogosto v nogometnih krogih krešejo mnenja. Pogosto poslušam, da nekdo igra na rezultat, drugi pa ne tekmuje, ampak razvija igralce!? Kot da sta si oba cilja v diametralnem nasprotju.  Moje mnenje ob tem vprašanju je povsem jasno: rezultat na eni strani in razvoj igre ter igralca na drugi strani, gredo v nogometu z roko v roki in se med sabo ne izključujejo," je med drugim povedal trener mladincev Aleš Arnol. Pa prijetno branje!

Za mladinsko ekipo NK Bravo je znova odlična sezona. Drugo mesto v 1. SML in prav tako skupno drugo mesto na lestvici 1. SML/SKL. Izjemen rezultat, mar ne?!

Vsekakor je rezultat nad pričakovanji. V posamezni selekciji 2. in 4. mesto, skupno 2. mestu pa je zares rezultat, ki nam je lahko v ponos. A potrebno je poudariti, da so si fantje, tako mladinske kot tudi kadetske ekipe, to povsem zaslužili. Skozi proces smo trenerji postavili letvico izredno visoko, igralci pa so se odzvali odlično. Oni so glavni akterji uspešne sezone, za kar jim še enkrat iz srca čestitam in se jim za vse zahvaljujem.

Drugo leto zapored se je mladinska ekipa zavihtela pod sam vrh prvenstvene lestvice. Čemu pripisujete tako dober rezultat?

Rezultatsko gledano, smo letos storili velik korak naprej. V nogometu vedno na rezultat vpliva več dejavnikov: potrebujemo kakovostne posameznike s potencialom, kvaliteten trenažni proces, dobre pogoje, veliko dela, znanja in trdo voljo. Skupek vseh dejavnikov je vedno ključen. Tudi letos so se stvari poklopile in za to so vsekakor ''krive'' spremembe, ki smo jih v klubu naredili pred dvema letoma. Trenutni rezultati so plod tega dvoletnega dela in odličnega sodelovanja med mladinsko in kadetsko ekipo. 



Rezultatsko sta bili ekipi kadetov in mladincev zelo uspešni. Kako pa ste zadovoljni z razvojem modela igre ekipe in individualnim razvojem posameznikov?

Ob tej temi se pogosto v nogometnih krogih krešejo mnenja. Pogosto poslušam, da nekdo igra na rezultat, drugi pa ne tekmuje, ampak razvija igralce!? Kot da sta si oba cilja v diametralnem nasprotju.  Moje mnenje ob tem vprašanju je povsem jasno: rezultat na eni strani in razvoj igre ter igralca na drugi strani, gredo v nogometu z roko v roki in se med sabo ne izključujejo. Še več, trdim, da rezultatska uspešnost ustvarja odlične pogoje za delo in lahko proces bistveno nadgradi. Seveda pa je potrebno dodati, da vsaka ekipa premore svoj “tekmovalni potencial” in včasih uspešno tekmovanje lahko pomeni tudi uvrstitev v sredino lestvice, če je to v skladu ali celo tik nad potencialom ekipe.

Glavno poslanstvo je bilo več kot izpolnjeno, saj smo lahko skozi  trenažni proces videli zelo velik individualni napredek in razvoj pri igralcih. Kvaliteten trenažni proces, usmerjen v razvoj igre ekipe in posameznika omogoča tudi uspešno tekmovanje. Tudi v tekmovalnem pogledu, smo po mojem mnenju presegli pričakovanja.

Sezona v 1. SML je bila dolga in naporna. Koliko je k dobremu rezultatu pripomogla nekoliko večja količina treningov namenjenih bazični pripravi pred začetkom sezone?

Kondicijski pripravi smo namenili veliko pozornosti. Osnovna moč in osnovna vzdržljivost predstavljata temelj, vse ostalo je nadgradnja. Po mojem mnenju se kondicijski pripravi na splošno posveča premalo pozornosti. Prepogosto se izbira poti, ki so mentalno bistveno manj naporne tako za igralce kot trenerje.

Slednje se je fantom vrnilo z obrestmi, saj se jim je velika količina energije, ki so jo vložili v treninge poleti in v zimskem premoru, povrnila v smislu dobrega končnega rezultata in individualnega napredka.

Je bilo kaj manj poškodb zaradi dobre bazične priprave pred in med sezono?

V tem pogledu smo prav tako zasedali vrh med slovenskimi mladinskimi šolami, saj smo imeli v sezoni 2015/16 zelo malo poškodb. In verjamem, da je bila prav dobra kondicijska priprava tista, ki je fante obvarovala večjega števila poškodb.

Kakšno je razmerje med odhodi in prihodi igralcev v mladinski ekipi?

Ostaja veliko število igralcev, zato bo jedro ekipe zelo podobno letošnjemu. Že v sezoni 2015/16 je povprečno igralo 5-6 igralcev vhodnega letnika, zato veseli dejstvo, da imamo ekipo v grobem že sestavljeno tudi za prihajajočo sezono. Poleg igralcev letnika 1999, ki se priključujejo iz kadetske ekipe, bomo verjetno ekipi priključili še kakšnega novinca.

Že v spomladanskem delu sezone 2015/16 se je nekaj fantov priključilo ekipi AŠK Bravo. Kako je s prehodom med člane ob zaključku tekmovalnega leta?

Kar nekaj fantov se bo priključilo ekipi AŠK Bravo, a o končni številki sedaj še ne moremo govoriti. Sicer pa je bilo letošnje leto zelo zgledno kar zadeva sodelovanja mladinske in članske ekipe, saj smo kar nekaj fantov priključili ekipi AŠK Bravo, kjer so dobili lepo minutažo in so uspešno igrali tudi na nekaterih ključnih tekmah. Veseli me, da so bili tudi trenerji članske ekipe zelo zadovoljni s predstavami mladincev in njihovim odnosom do dela. Prav to je potrditev za vse nas trenerje v mladinskem pogonu, saj na ta način izvršujemo naše poslanstvo.



Sedaj imajo fantje zaslužen počitek. Kdaj pa se znova snidete in začnete s pripravami za novo sezono?

Skupne priprave začnemo 11. julija, a fantje bodo pred tem opravili 10-dnevni individualni program. Ne želimo prehitevati, saj fantje potrebujejo kakovosten premor, ker s tekmami začnemo zelo zgodaj v mesecu avgustu, sezona pa bo znova dolga in naporna. Bolje, da imajo teden dni več počitka, saj je ob vrnitvi na skupne priprave volumen obremenitve zelo visok.

Bi še kaj dodal k rezimeju sezone 2015/16?

Za konec bi še enkrat čestital vsem vpletenim v klubu. Za prav vsako kakovostno ekipo in njenim rezultatom stoji dobra ekipa, ki sestavlja mozaik uspešnosti. Zato je prav vsak, ki deluje v klubu dodal drobec k uspehu kadetske in mladinske ekipe v tej sezoni. Prepogosto se v kolektivih pojavlja nevoščljivost in strah pred uspehom ''najbližjih'', ki je plod lastne nesigurnosti. Pri nas temu ni tako, zato smo bili nagrajeni v vseh pogledih.  Zavedanje, da vsak trener in sodelavec prinaša v proces določeno dodano vrednost in da smo s sodelovanjem samo močnejši, je bilo in bo v prihodnje po mojem mnenju ključno.

 
Srečko Ferlež 
foto: Martin Rigler

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI