20.10.2016

Predsednikovo sporočilo: Bliža se izredna skupščina

Vseh 11 selekcij Nogometne šole BRAVO je že krepko v polovici jesenskega dela sezone 2016/2017. Pri nas ni nikoli dolgčas, tekme se vrstijo po tekočem traku, beležimo zmage in poraze. Veliko je veselja, nismo pa imuni niti na poraze in razočaranja. V novem sporočilu vsem članom NK Bravo razmišlja predsednik Darko Klarič.
 
V letošnji sezoni se nam je pridružilo spet lepo število najmlajših, ki v projektu CICI Bravo zbirajo prve nogometne izkušnje. Kar 22 jih je rojenih leta 2010, oziroma nekateri celo leto ali dve kasneje. Skupaj imamo v NK Bravo registriranih kar 265 mladih nogometašev. Za njih v klubu skrbi skoraj 30 sodelavcev. Pri tolikšnem številu, dela ne zmanjka niti za trenutek. Ni lahko poenotiti ciljev in tudi raznih osebnih interesov posameznikov. Toda vedno bolj prevladujejo skupni ekipni, klubski cilji. Vedno bolj jasno je tudi, da to ne morejo biti zgolj ozki tekmovalni cilji. 

Vedno bolj ko klub raste, močnejše je tudi spoznanje, da moramo začeti razmišljati tudi poslovno. Račune je potrebno plačevati in finančna disciplina je temelj našega delovanja. Seveda razumemo stiske ljudi in zato imamo v klubu sklad s katerim upravlja Svet staršev. Zavedamo se, da društva lahko delujejo le po pravilih zakona o društvih. Pa vendar pri nas obstajajo tudi možnost, da nogometni klubi lahko ustanovijo tudi povezano pravno osebo, ki delujejo po posebej določenih predpisih Pravilnika o licenciranju nogometnih klubov NZS. Večkrat doslej sem si že zastavil vprašanje, kakšna oblika organizacije bi bila lahko najbolj primerna tudi za naš klub in za izzive prihodnosti. Dokler smo imeli v naši sestavi zgolj mladinske selekcije, se mi je društvena oblika zdela povsem primerna in zadostna. Toda obseg dela se nezadržno, iz leta v leto, povečuje, s tem pa tudi stroški.

Na seji mojega kolegija smo o ideji, da v našem klubu ustanovimo povezano pravno osebo razpravljali kar nekaj časa. Deset let je trajalo, da smo prišli do točke, ko delovanje kluba z nogometno šolo in njegova nadgradnja s člansko ekipo presega zgolj društveni, ali če hočete amaterski pristop delovanja. Enostavno je potrebno preseči nivo motiva zgolj poslanstva, ki smo ga poznali doslej. Sploh ne gre za željo, temveč za preprosto spoznanje, da razvoja drugače ne bo možno načrtovati. Zavedati se je potrebno, da mora biti pri tako zahtevnem projektu v ospredju tudi podjetniško razmišljanje. Seveda ne v iskanju profita, do katerega vsi vemo, da o njem še zelo dolgo ne bomo smeli niti razmišljati. 



Gre zato, da je po eni strani potrebno za razvoj in napredek investirati vedno več, preprosto zato, da bomo lahko na vseh področjih poslovali povsem odgovorno in strokovno. Nerealno pa je tudi pričakovati, da bodo resni in odgovorni družbeniki čakali v vrsti, da z nami sklenejo družbeno pogodbo. Ob vsem skupaj pa je naša članska ekipa pravzaprav šele na začetku poti. Tudi zato moja odločitev, da ustanovimo povezano pravno osebo sploh ni bila preprosta.

Verjetno se sam zaradi mnogih podjetniških in športno-nogometnih izkušnjah najbolj zavedam, da bo to moj najtežji in najbolj zahteven dosedanji projekt in življenjski preizkus. Pa ne samo moj, tudi vseh mojih sodelavcev bolj ali manj profesionalcev, ki jih skupaj z mano v ospredju čakajo tudi drugačne, ne zgolj športne odločitve. Morda vsem te moje besede ne bodo všeč, toda v klubu bom tako kot doslej, tudi v naprej zagovarjal maksimalno transparentnost in zelo odkrite, poštene medsebojne odnose. 

Zato želim, da so o ustanovitvi povezane pravne osebe seznanjeni vsi člani, da o tem razpravlja Svet staršev in seveda najvišji organ, skupščina kluba, ki bo morala ustrezni sklep sprejeti na seji čez dober mesec dni. 

Izziv pred katerim se nahaja klub je resnično velik. Potrebno bo najti sinergijo in primeren kompromis med tistimi, ki jih zanima predvsem stroka, torej šport in med tistimi, ki se zavedajo, da brez poslovnosti, marketinga in odlične organizacije tudi športa ne bo. Oboji se morajo namreč znajti na istem bregu. 

Gre za tako pomembno odločitev, da ta niti slučajno ne sme ostati klubska poslovna skrivnost. Z njo moramo biti seznanjeni prav vsi, četudi je nekaterim morda prav vseeno, kakšna bo prihodnja usoda kluba. Ne želimo, da bomo nekoč  podobni vlaku, ki pelje po točno določeni progi, potniki pa vstopajo in izstopajo na postajah. Ne smemo pozabiti, da so naši potniki mladi športniki, nogometaši, ki potrebujejo precej več kot zgolj prevoz. Tudi zato moramo postopoma ustvariti drugačno zgodbo, tako, ki jo bo pisala Nogometna šola BRAVO, skupaj v režiji in v enoten SISTEM BRAVO  združena NK Bravo&AŠK Bravo.

Izredna skupščina bo v sredo, 30. novembra 2016, ob 18.00 uri.  Kraj skupščine bo znan v prihodnjih dneh. 
 
Darko Klarič

Foto: Martin Rigler 
 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI