13.7.2017

Moji pogledi: Monopoli nogomet

V nogometni šoli Bravo opazujemo "nori" nogometni svet, ki ima tako v svetu kot tudi v Sloveniji za navadne smrtnike polno nerazumljiv odločitev. Po eni strani najbogatejši nogometni klubi postajajo še bolj bogati, številni drugi pa si želijo, da bi se jim pridružili. V novih pogledih razmišlja Darko Klarič, predsednik NK Bravo.

Ampak taka je lahko le podoba nogometnega vrha, ko lahko navajam zgolj primer Lukakuja ki ga isti klub lahko najprej proda za 28 miljonov, potem pa kupi nazaj za 75 miljonov. To je resnično " monopoli nogomet", kjer so vse druge vrednote razen denarja povsem nepomembne. Kam to pelje, resnično ne vem, zavedam pa se, da v taki tekmi sam nikakor ne želim sodelovati. 

Razumem, da mnogi mladi, ki o vseh teh številkah berejo in se pogovarjajo, sanjajo o svojih karierah in mnogi izgubijo še predno so kaj storili realen občutek z realnostjo.

Realnost pa je, da moraš biti presneto dober, povsem osredotočen na nogomet, strahoten garač in imeti še ogromno sreče. Angleška liga, ni slučajno daleč najdražja na svetu, je tudi liga, ki je v več kot stoletni tradiciji zgradila tržni produkt, ki ga je ustvarila tudi po zaslugi svoje prepoznavnostmi in svetovne razširjenosti.

Večkrat sem bil na njihovih tekmah in predstavljam si kje so in kaj zmorejo. Najbogatejši ljudje iz različnih koncev sveta, so to vzeli kot svojo igračko in ob množici zaposlenih in izkušenih ljudeh vseh profilov žanjejo napredek v minulem delu in poziciji, ki jo zasedajo. Dokler se ljudje ne bodo naveličali nogometa in cirkusa okoli njega bo tako.

Velika napaka bi bila, če bi nogometni eforiji nerazumno sledili tudi pri nas. Tudi v nogometni šoli Bravo smo v začetku skoraj vse podredili rezultatom in uvrstitvam v višje lige. Ta trend bo potrebno zaustaviti in nehati zadeve prehitevati. To ne pomeni, odpovedati se višjim ciljem, PLTS je naša ambicija in ta cilj imamo. 

Toda ne nepripravljeni in dovolj močni in primerno organizirani. Prehitra rast brez realnih pogojev je nevarna, lahko pozroči več slabega kot dobrega. Zato je naša pot jasno in trdno začrtana, ter opredeljena. Zgraditi moramo še trdnejše temelje, potem pa napasti PLTS. 

V tej luči je potrebno nadaljevati začeto delo in osveščati naše članstvo, predvsem pa mlade nogometaše vzgajati v skladu z zgodbo Bravo, v kateri bo več zadovoljnih kot razočaranih ali celo nezadovoljnih. Sezona  2017/2018 bo zato zame nova pomemna prelomnica v razvoju kluba, ki nam bo dokončno odgovorila na vprašanje kje smo in kako naprej. Predvsem pa bomo na tekmah mlade ekipe AŠK Bravo videli številne produkte našega mladinskega programa, ko jim bomo omočili nove izkušnje, pomanjkanje teh pa je največja ovira v njihovem nogometnem in osebnostnem razvoju. 

Zato so odhodi nekaterih naših najboljših v minuli sezoni tudi velika priložnost za naše mladince. Pomembno je, da vsi, ki igrajo za ekipo AŠK Bravo vedo, da je to za njih sredina optimalna za njihov trenutni razvoj. Ključno  je, kaj na tem področju še bomo postorili v kvaliteti dela in graditvi igre. Ne smemo se uspavati kljub zelo dobremu delu v minuli sezoni in storiti odločen organizacijski korak naprej. Temu bo potem normalno sledil tudi tekmovalni korak naprej. Kot smo trenutno pripravljeni, smo še daleč od prve lige, vendar na dobri poti, da pripravljeni dosežemo tudi ta cilj.


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI