25.7.2017

Moj pogled: (Ne)registrirani nogometaši

Strinjam se, da ni korektno, da  igralci klubov brez soglasja matičnega kluba igrajo na turnirjih ali prijateljskih tekmah za druge klube in da je to kršenje pravil. Po mednarodnem turnirju Ljubljana Open sem prejel ostro pritožbo NK Arne Tabor, ki so upravičeno protestirali, ker je v naši ekipi U12 nastopil njihov mladi nogometaš, ki je nameraval v prestopnem roku prestopiti v naš klub.


Ko smo ustanovili NK Bravo sem spoznal, da se to dogaja relativno pogosto in da tudi v našem primeru ne bo nič drugače. Mnogi večji in pomembni klubi so urejali prestope naših nogometašev mimo naše vednosti. To se je dogajalo, se dogaja in se bo dogajalo. 

Obstajajo sicer predpisi, ampak priznajmo si odkrito, da mimo vodstev klubov poteka nič koliko stikov najrazličnejših posrednikov, mnogokrat prestope vodijo starši otrok ali pa tudi trenerji v klubih, ki imajo, takšne in drugačne interese. Mnogokrat je vodstvo kluba zadnje, ki izve za takšne in drugačne podrobnosti. 

Zato razumem in čestitam vodstvu NK Arne Tabor 69, da so se odzvali, tako kot bi se morali v preteklosti mnogi drugi, vključno z nami. Vsak predsednik kluba je odgovoren, da naredi red v svojih vrstah, izgovor, da o tem ni bil seznanjen ni opravičljiv. Tudi njegovi sodelavci morajo vedeti, da si tega preprosto ne smejo privoščiti. 

Kaj storiti?
Pravila iger so v rokah medobčinskih nogometnih zvez in NZS, ki pa se tega področja bolj ali manj spretno izogiba pa tudi prijav kršiteljev kontaktov praktično ni bilo. Tako je bilo do nedavnega, dokler o tem NK Arne Tabor 69 ni podal pritožbo, da je v ekipi NK Bravo na nedavnem turnirju Ljubljana Open nastopil tudi nogometaš, ki ni bil registriran za naš klub. 

Zato kljub zagotovilom mojega strokovnega sveta, da so o tem seznanili tehničnega vodjo pri NK Arne Tabor 69, je dejstvo, da o tem nimamo pismenega soglasja in popolnoma razumem, da so ukrepali tako, kot so.

Izvršni odbor MNZ Ljubljana je o tem razpravljal na svoji 4.seji in sprejel sklep, da se zadeva preda disciplinskemu sodniku. Če želim ohraniti lastno kredibilnost nimam druge izbire, kot da takoj nepreklicno odstopim kot predsednik nadzornega odbora pri MNZ Ljubljana. Ne znam si namreč predstavljati mojega nadaljnjega opravljanja te funkcije, če še v matičnem klubu ne znam vzpostaviti sistema, ki bi dosledno spoštoval veljavne predpise.

S svojo nepreklicno odločitvijo sem seznanil člane nadzornega odbora, predsednika MNZ Ljubljana Gvida Mravljaka in predsednika NZS Radenka Mijatovića, kot tudi kolegij nogometne šole Bravo. S poslanim dopisom sem seznanil tudi vodstvo NK Arne Tabor in se v imenu kluba, ki ga vodim, opravičil. V korist in zgled zaščite nogometnih pravil želim in pričakujem, da disciplinski sodnik NK Bravo kaznuje, hkrati pa tudi pričakujem, da bo enako v bodoče veljalo tudi za vse ostale podobne primere. 

To je v tem trenutku največ kar lahko osebno storim kot moj prispevek pri urejanju zadev in morda tako, vsaj upam, tudi najbolj učinkovito pomagam pri reševanju prihodnjih podobnih zapletov.

V NK Bravo bom poskrbel, da bomo sprejeli ustrezne sklepe in pravila, da se v prihodnje kaj takega ne bo več zgodilo. Kaj si o vsem skupaj mislijo drugi, me niti ne zanima. Storil sem pač tisto, kar se mi zdi prav in korektno. Popoln nesmisel je, da imamo predpise, ki jih upoštevajo le redki. Čas je, da jih začnemo vsi, brez izjem, spoštovati ali pa jih moramo ustrezno spremeniti. 


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 




 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI