1.8.2017

MP: Kaj si lahko obetamo od AŠK Bravo?

Povprečna starost članske ekipe AŠK Bravo, ki bo v soboto 6. avgusta odigrala svojo prvo tekmo v 2. SNL bo nekje med 19 in 20 let. Glede na našo vizijo in usmeritev, je to logična posledica, seveda pa je drugo vprašanje, kakšen je rezultatski domet te ekipe, tokrat razmišlja predsednik NK Bravo Darko Klarič.

Še posebej, če prvi cilj ni podrejen obrambi in zbiranju točk, temveč razvoj moderne in atraktivne igre v kateri naj bi uživali tudi gledalci. Kako bodo sicer napredovali mladi nogometaši, če jim klub ne nudi priložnosti za napredek in razvoj.

Prve tri pripravljalne tekme, namenoma smo igrali proti močnejšimi nasprotniki, smo izgubili, a se od porazov tudi marsičesa (na)učili. 

Seveda se na nogomet vsi zelo dobro spoznamo, vendar pa imamo posamezniki lahko povsem različna mnenja in poglede. Najpomembnejši je skupen cilj vseh, ki delamo v klubu in dokler bomo enotni pri tem kaj hočemo doseči, je najpomembnejše kaj v tej smeri delamo in kako sami vidimo napredek nogometašev in razvoj naše igre. 

Sezona, ki je pred nami, bo v zvezi s tem odgovorila na mnoga vprašanja, ki si jih zaenkrat lahko samo zastavljamo. V primerjavi z lansko sezono, ko smo imeli zelo točno določen cilj uvrstiti se v 2. SNL, strokovno vodstvo kluba ni določila tekmovalnega cilja ekipe, pač pa bomo skrbno spremljali razvoj posameznih nogometašev in skušali ugotoviti njihov dejanski potencial in pripravljenost, da ga dosežejo. To bo sezona maksimalnega učenja in tudi analize lastnega dela in odpravljanja napak.

Zavedati se je potrebno, da je med 2. SNL in Prvo ligo TS zelo velika razlika in za igranje na najvišjem nivoju je potrebno biti ustrezno pripravljen. V našem klubu moramo še marsikaj postoriti, da bomo zreli za preskok. Po drugi strani pa ne skrivamo tudi ambicij, da mora to postati naš novi športni cilj. Močno upam, da si ga bomo lahko kmalu zastavili in da bomo pri tem tudi realni. 

Zanimiva je tudi primerjava med lansko ekipo, ki je osvojila naslov prvaka v 3. SNL-center in ekipo, ki bo startala v 2. SNL. Če smo v lanski sezoni imeli skupaj na voljo kar 30 registriranih nogometašev, jih imamo zdaj bistveno manj, trenutno le 23. 

Od lanske članske ekipe je v klubu ostalo zgolj 13 nogometašev, kar 17 pa jih je odšlo iz kluba. Med njimi bomo najbolj pogrešali Milana Tučiča našega najboljšega strelca in lani še mladinca Jako Bijola, ki sta odšla v Rudar Velenje. Kar štirje so se preselili k Iliriji, med njimi tudi Jaka Corn, ki je bil lani naš drugi najboljši strelec.

Tučič in Corn sta skupaj dosegla kar 60 zadetkov! Seveda bomo pogrešali še Fortina, Marinovića in mnoge druge, ki so nam na poti v 2. SNL veliko pomenili. 

Toda ostali so: Vošjak, Zibelnik, Klemenčič, Salaj, Brekalo, Agboyi, Adamič, Filipčič, Dobnikar, David Frelih, Felja, Mrkonja in Djajić. Tem smo kot okrepitev priključili dva izkušena nogometaša: Marka Roškarka, ki je že bil pri nas, iz Avstrije pa se nam je priključil še Anže Zorc.

Naša glavna usmeritev, dati možnost mladim iz naše nogometne šole je pomenila, da smo k ekipi priključili kar devet mladih perspektivnih mladincev, med njimi  7 iz svoje nogometne šole. To so Lan Piskule, Igor Vekić, Žan Zaletel, Žan Poglajen, Almin Kurtović, Dušan Stojinović in David Brekalo, ki ima edini že nekaj nastopov v članski ekipi. Osmi in deveti sta Marcel Kene in Kristjan Sredojević, ki sta se nam priključila iz Domžal. Tako trenutno trener Dejan Grabić razpolaga s skromnim številom 23 nogometašev, ki jim bomo verjetno priključili še 2, seveda če bomo našli primerna, ki bi bila primerna za ekipo. 

Po vsem zapisanem je jasno, da gradimo jedro ekipe predvsem iz lastnega kadra in prav vsem njim želimo omogočiti in jim pomagati na njihovi nogometni poti. 

Iz kakšnega testa so in kako dobro smo delali, pa bomo lažje ocenili, ko bo za nami nekaj krogov v 2. SNL, kjer se zavedamo konkurence bolj izkušenih ekip, ki imajo mnoge tudi velike ambicije, nekatere med njimi so že tudi igrale v Prvi ligi in bi se tja rade kar najhitreje vrnile. Po dolgih letih se v klubu lahko zelo veselimo sezone, ki je pred nami. To, da imamo zelo dobro mladinsko šolo je že znano, kaj lahko storimo in pomenimo v članskem nogometu pa bo pokazala bližnja prihodnost. Dvanajsta sezona od ustanovitve je za klub velika nova prelomnica in priložnost, da naredimo nov korak pri naši prepoznavnosti v slovenski nogometni družini. 


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 


 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI