12.8.2017

Moj pogled: Z mladimi lahko!

Seveda ne mislim, da imam vedno prav. Sem pa globoko prepričan, da je naša usmeritev, da članski ekipi AŠK Bravo priključujemo predvsem mlade nogometaše iz naših vrst tista, ki naš klub definirala tako v javnosti kot tudi širše v slovenski nogometni družini. Nismo edini klub, ki v svoje vrste vključuje mlade nogometaše, toda tako načrtno kot to počne naš strokovni svet Nogometne šole Bravo, v mnogih klubih pač ne zasledimo. Na začetku Mojega pogleda razmišlja predsednik Darko Klarič.

Res je, da imajo v mnogih sredinah prvenstveno predvsem tekmovalne cilje, naša prioriteta pa je nogometni in osebnostni razvoj naših mladih nogometašev. Zavestno smo se odločili, da bo tudi v 2. SNL članska ekipa le ena izmed naših selekcij, ki ima status naše prve klubske selekcije, selekcije U21. Je pa princip in način dela isti kot v selekcijah U17 (kadeti) in U19 (mladinci). 

Povprečna starost ekipe AŠK Bravo je celo precej mlajša kot 21 let. Da je takšna usmeritev prava, smo se lahko ponovno prepričali včeraj na tekmi AŠK Bravo - NK Nafta. Najbolj so jo potrdili člani kluba od najmlajših do najstarejših z nepopisnim pozitivnim vzdušjem na tribuni, kot naši nogometaši z zelo borbenim pristopom na zelenici. Kot sedaj stvari kažejo, si lahko kljub naši mladosti v ekipi AŠK Bravo obetamo, da bomo na vsaki tekmi konkurenčni in nimamo bojazni, da ne bi obstali v močni konkurenci klubov 2. SNL. Tekma, ki smo jo spremljali nam je ponudila mnogo več kot smo lahko realno pričakovali. Seveda se zelo dobro zavedamo, da naša samozavest ne sme prerasti v domišljavost in da ne smemo zamenjati pristopa in načina dela. Ko si bodo zaradi številnih odigranih tekem mladi nogometaši nabrali še prepotrebne izkušnje, bomo vsi skupaj lahko razmišljali o še višjih ciljih.

Seveda pa se natančno zavedamo, da nas pri tem čaka še ogromno dela in veliko izzivov, ko ne bomo smeli delati napak. Želimo si, da smo stabilen klub tako v 2. SNL, kot da bomo stabilen klub tudi, ko bomo pripravljeni, da se uvrstimo v PLTS. Prehitevati ni smiselno, ostati moramo realni, vendar nepopustljivi pri redno zastavljenih nalogah in naši usmeritvi.

Da bi to ohranili moramo ostati trdno na tleh in  dobro delati v vseh klubskih selekcijah, z jasno vizijo, da bodo dovolj dobri domači nogometaši tisti, ki bodo točno vedeli, da se jim splača truditi in dobro delati. Če bodo namreč to zaslužili s svojo kakovostjo jim bomo pravo in ustrezno priložnost prav gotovo ponudili. Seveda se morajo vsi zavedati kakšna mora biti kakovost za 2. SNL in kakšna za PLTS. Vem pa, da so moji sodelavci to kakovost v naši šoli sposobni ustrezno zagotoviti.

Ob tem pa se je potrebno zavedati, da so se razmere v primerjavi s prejšnjimi leti bistveno spremenile. Prepričan sem, da po letošnji sezoni odgovornim pri NZS ne bo več potrebno vabiti klube v PLTS in, da ima dovolj klubov v 2. SNL resne ambicije, da sprejmejo izziv uvrstitve v najvišjo ligo. To je prav gotovo dobro in zna se zgoditi, da bodo morali najbolj odgovorni kmalu razmišljati tudi o tem kaj bi za razvoj slovenskega nogometa lahko pomenila širitev PLTS. Pri širitvi 2. SNL že lahko ugotovimo, da je bila ta odločitev več kot pravilna, saj je liga v primerjavi z lansko podobo neprimerljivo bolj zanimiva in privlačna.

Jasno pa je tudi, da  med klubi 2. SNL vedno več takšnih, ki so se resno lotili dela, da mnogi ustanavljajo povezane pravne osebe in bolj resno kot kadarkoli načrtujejo prihodnost. Organiziranost zgolj na amaterski osnovi na področju članskega nogometa ne omogoča ne razvoja in ne ambicij. Za razvoj je nujna prava in korektna kombinacija amaterskega in profesionalnega pristopa. Ta prehod na novo organiziranost pa ni ne enostaven, še manj pa samoumeven. Zahteva veliko komunikacij, pravilne medsebojne razdelitve organiziranosti in realizacijo zastavljenih nalog. Nujno je namreč potrebno obdržati sinergijo vseh deležnikov v spremenjeni organizacijski obliki delovanja. 
Dejstvo je, da današnji izzivi časa zahtevajo hitrejše prilagajanje kot smo ga bili vajeni doslej, pred obdobjem digitalizacije.

Ne glede na to, kaj si kdo misli, se je potrebno razvoju hitro prilagajati. Bolj kot zgolj na tradicijo bo potrebno staviti na tiste, ki spremembe razumejo in, ki imajo točne določene realne cilje in jih znajo tudi kar najhitreje realizirati.


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI