9.10.2017

MP: Mladi morajo v športu odraščati hitro

Potem ko smo pred 10. kolom v zadnjih 6-ih kolih petkrat izgubili in osvojili le eno samcato točko je postalo jasno, da je srečanje v Sežani psihološko izjemno pomembno. Po eni strani so domačini do te tekme le enkrat izgubili, ekipa AŠK Bravo pa je po seriji slabših rezultatov na pot odšla brez poškodovanih Agboiyja, Filipčiča, Dobnikarja in Sredojeviča. Domačinom smo se postavili nasproti z ekipo, staro v povprečju zgolj 20 let. Uvodoma razmišlja predsednik Darko Klarič.
 

Predstavljam si, kako je fantom po dolgem času šestih tekem brez  zmage in ob četrti zmagi zelo močno odleglo. Pritisk, čeprav jim ni nihče ničesar očital, je bil prav gotovo zelo močan. Tokrat se je znova dokazalo, da je najpomembnejša  ekipa in njen pristop in ta je bil pravi. Res je, da so nas mnogi opozarjali, da se bo tako mlada ekipa v 2. SNL zelo težko kosala z izkušenimi ekipami, saj se bomo srečevali z nasprotniki med katerimi je bila kar osmerica nekdanjih prvoligašev.

Naša skupna klubska usmeritev pa je bila popolnoma jasna. Smo nogometna šola katere članska ekipa ni nič drugega kot prva izmed enajst tekmovalnih selekcij našega kluba, v kateri pa imajo prednost naši mladi nogometaši. Res je, da je bilo pred prvenstvom zelo težko napovedati realno rezultatsko uvrstitev tako mlade ekipe. Želeli smo si zgolj uvrstitev na sredino lestvice in uveljavitev naših talentov.
 

Seveda je do konca prvenstva še zelo daleč, toda po desetih odigranih krogih je vendarle že popolnoma jasno, da smo izbrali pravo pot. Naša ekipa bo ne glede na končno uvrstitev pridobila izjemno pomembne izkušnje.
 

Tisto, kar se meni osebno zdi zelo pomembno, pa je podpora navijačev naši ekipi. Tudi v obdobju slabših rezultatov so prav ti s športnim navijanjem in vzpodbudo, ki so jo namenjali mladi ekipi, najboljša potrditev, da je bila naša izbrana pot pravilna in ima ta usmeritev enotno podporo vseh v klubu. 
 

Pohvaliti je potrebno strokovno vodstvo, ki je vztrajalo in skrbno analiziralo vsako tekmo posebej. Vsi se zavedamo, da je bilo zelo tvegano in predrzno, celo neodgovorno začeti prvenstvo s tako mlado ekipo. Vem pa, da smo tega lotili načrtno in z ciljem, da Sloveniji pokažemo, da je za mlade igranje v selekcijah NK Bravo najhitrejša pot njihovega športnega razvoja. Toliko mladih debitantov v članski ekipi v 2. SNL nima noben drug klub v slovenski ligi. Ampak, ne glede na to, koliko so za javnost pomembni rezultati, je v tem trenutku za nas pomembnejši pravilen razvoj naših mladih nogometašev in priložnost za igranje ter nabiranje izkušenj. Teh z vsako tekmo pridobivamo vse več. Zdaj, ko spremljam tudi rezultate v mladinski selekciji, sem lahko neizmerno ponosen na delo vseh trenerjev. Ob podatku, da okoli članske ekipe izkušnje nabira kar cela enajsterica nogometašev, ki so še spomladi lahko igrali za mladinski pogon, je popolnoma jasno, da prav njim pripada prihodnost. Seveda bi bilo naivno, da bi od njih v kratkem lahko pričakovali, da bi jih toliko igralo tudi v PLTS, zato bo potrebno zelo resno in odgovorno načrtovati pravo selekcijo in pravi trenutek tudi za tak cilj. 
 

Ne verjamem, da smo si tak cilj že sposobni realno zastaviti, toda vem, da je edina prava pot trdno vsakodnevno delo, pravilne analize in načrtovanje. 
 

Pred nami je že nova preizkušnja, ko v 11. krogu 2. SNL v goste prihaja vodeča Mura. Ne razmišljam o rezultatu in taktiki, to je stvar strokovnega vodstva. Želim le, da se nogometaši te tekme veselijo, saj mora biti za njih to zgolj priložnost, da pokažejo iz kakšnega testa so in da dobijo nove dragocene izkušnje. Brez obremenitve z rezultatom, zgolj s pristopom, ki nam o njihovi prihodnosti povedo največ.

Vsaka tekma se lahko konča s takšnim ali drugačnim rezultatom, pravi pristop, kanček kreativnosti in nepopustljivost pa je tisto, kar vodi k uspehu posameznikov in ekipe.


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI