14.10.2017

MP: 2.SNL je zaenkrat za nas realnost

Priznam, da smo, ko govorimo o naši NOGOMETNI ŠOLI BRAVO, večkrat v nepotrebni dilemi, kakšni naj bodo športno-tekmovalni cilji v prihodnosti. Si že lahko postavljamo cilje o uvrstitvi v prvo ligo? Se na začetku novega bloga v rubriki Moj pogled sprašuje predsednik NK Bravo Darko Klarič.

Dejstvo je, da je v našem razvoju od ustanovitve kluba v letu 2006 z dvema selekcija mlajših dečkov do je zdaj, ko imamo v naši dvanajsti 1O tekmovalnih mladinskih selekcij in ekipo AŠK Bravo v 2. SNL napočil čas, da temeljito razmislimo  o naši prihodnosti in se odločimo o nadaljnjih korakih, novih ciljih  in usmeritvi.

Do sedaj smo vse zastavljene cilje relativno hitro in uspešno realizirali in dosegli, da smo poznani kot relativno dobro organiziran klub, ki je zgradil svojo uspešno identiteto na področju dobrega dela v selekcijah mladinske šole. 

Šele letos, z uvrstitvijo v 2. SNL pa smo se dobro predstavili tudi na področju članskega nogometa z ekipo, v kateri prevladujejo prav domači, v našem klubu vzgojeni, nogometaši. Naša nogometna filozofija in poslanstvo je, da naj NK Bravo nogometno in osebnostno uveljavlja predvsem domače igralce iz svojega mladinskega programa. 

Na podlagi te odločitve je povsem razumljivo, da tudi za člane igrajo predvsem naši mladi nogometaši. Za prvenstvo smo sestavili ekipo AŠK Bravo, katere povprečna  starost je 20 let. Jasno nam je bilo, da bo za njih to zahteven krst v članski konkurenci 2. SNL. Razumljivo je, da je bilo zato zelo veliko negotovosti v zvezi z njihovimi tekmovalnimi nastopi. Po pravici povedano, nismo vedeli kaj točno lahko pričakujemo. Še posebej ker v  2. SNL zdaj nastopa 16 članskih klubskih ekip. Med njimi jih  je kar 8 takšnih, ki so v svoji zgodovini že nastopali tudi v najvišji 1. ligi. Tudi zato je bil naš optimističen športni cilj sredina lestvice in pridobivanje izkušenj.

Glede na mladost ekipe se je izkazalo, da je zastavljeni cilj zelo ambiciozen, vendar še vedno zaradi dobrega dela in prizadevnosti vseh okoli ekipe AŠK tudi kot realen cilj. Za prvo oceno in analizo bo pravi čas šele po končanem jesenskem delu sezone, po prvi tretjini prvenstva pa je že tudi prva priložnost za določene ugotovitve. Pravzaprav ni nobenega dvoma, da je nivo 2. SNL za ekipo AŠK Bravo izjemno primeren. Glede na mladost ekipe, ki si šele nabira izkušnje je konkurenca ravno pravšnja, saj se lahko veselimo tako zmag, še bolj pa se učimo tudi iz porazov. 

Izkazalo se je da lahko vsakega nasprotnika premagamo ali pa da tudi nas lahko premaga vsak. Vse je odvisno od pristopa in kančka športne sreče. Pokazalo se je tudi, da imamo za kaj več premalo izkušenj, da pa tudi ni prevelike bojazni da bi izpadli iz lige. Seveda je do konca prvenstva predaleč, da bi o uvrstitvi ugibali, nedvomno pa bo to sezona učenja in nabiranja izkušenj. Uveljavili bomo mnoge mlade talente in mnogo lažje načrtovali cilje za prihodnost.



V zvezi s tem se bo pojavila tudi dilema kako nadaljevati prihodnji razvoj kluba. Ali bomo nadaljevali zgolj z letošnjo usmeritvijo uveljavljanja domačih mladih igralcev, za kar je 2. SNL idealna ali pa naj se počasi začnemo spogledovati z večjimi klubskimi ambicijami? Si je smiselno zastaviti cilj, da za prihodnjo sezono načrtujemo ekipo, ki se bo sposobna boriti za uvrstitev v prvo ligo?

Odgovor bomo seveda morali poiskati sami, znotraj kluba in strokovnega sveta. Dejstvo je, da na račun članske ekipe ne smemo in ne bomo zanemariti razvoja mladinskega programa. Ravno ta nam omogoča usmeritev, da svojim mladim talentom ponujamo možnost hitre uveljavitve v članski konkurenci. Po drugi strani bi večje tekmovalne ambicije ekipe AŠK Bravo, pomenile tudi manj priložnosti za mlajše igralce. Samo z mladimi, si večjih ciljev prav gotovo ni moč realno zastaviti.

Potrebno bo poiskati kombinacijo, ki bo prava za našo prihodnost, za doseganje ustreznih rezultatov in napredek nogometašev. Če bomo z našo usmeritvijo lahko  dosegli prvo ligo bo to super, ne želim pa da se cilju po prvi ligi podredi in spremeni naša usmeritev, ki nas razlikuje od ostalih klubov, v katerih je na prvem mestu zgolj rezultat. Prepričan sem, da nas bo na višjo stopnjo pripeljalo le zelo dobro delo na igriščih, zelo premišljene odločitve in tudi vztrajnost in potrpežljivost. Zato ne smemo razmišljali o prevelikih ciljih, temveč nadaljevati delo iz dneva v dan in se sproti prilagajali okoliščinam in iskanju najboljših odločitev.

Tudi zato morajo ambicije nogometne šole Bravo temeljiti na izboljšanju pogojev in v odlični organizaciji. Predvsem pa moramo znati pritegniti nove simpatizerje, s katerimi lahko postanemo močnejši na mnogih področjih našega delovanja. Velik korak naprej je tudi naša navijaška skupina tako imenovana družina Bravo, ki nam in nogometašem izredno veliko pomeni. Nastala je namreč spontano kot odmev naše usmeritve in dobrega dela. Zato mora biti naša vizija, da vsi skupaj uživamo v tem kar počnemo, ker nas  to veseli, se medsebojno spoštujemo in skupaj soustvarjamo zgodbo Bravo in vrednote ki so na vseh področjih v skladu z imenom našega kluba.

Na poti razvoja nas čaka še veliko porazov in dela, toda hkrati smo iz leta v leto tudi močnejši in boljši. Ne sme nas biti strah prihodnosti, zato tudi dileme o naši usmeritvi ne sme biti. Cilj je lahko zgolj kakovostno vsakodnevno delo, vse ostalo, tudi tekmovalni rezultati, bodo zgolj posledica naših dejanj. 

 
Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI