17.12.2021

BRAVO BRAVO: V Nogometni šoli Bravo imam vse potrebne pogoje za kvalitetno delo

V naši nogometni šoli smo vzgojili kar nekaj nogometašev, ki jim je uspelo razviti svoje osebnosti in nogometne kariere. S svojim odnosom do okolja, soigralcev in dela na nogometnih zelenicah in izven njih, so si nekateri že prislužili prestope na višji nivo, nekateri pa na to njihovo pot šele stopajo. Med slednje zagotovo sodi Beno Selan, ki je v zanimivem intervjuju podoživel svoj prvi dan v naši šoli in med drugim razkril, zakaj je izbral prav našo šolo. 

Zakaj ravno nogomet? Kdo te je navdušil zanj?

Nogomet me spremlja že od malih nog. Najprej sem ga igral skupaj z družino in prijatelji, nato pa sem se vključil tudi v trenažni proces, ki poteka v NK Bravo.

Se spomniš svojega prvega dneva pri nas? Kako je izgledal in kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin?

Prvi dan sem se najbolj razveselil novih soigralcev in novega delovnega okolja. Trener Janez Ferk me je predstavil ekipi, ki me je zelo dobro sprejela.

Imaš pri NK Bravo vse potrebne pogoje za nemoteno in kvalitetno delo?

Pri NK Bravo imam vse potrebne pogoje za kvalitetno delo. Tudi sam se trudim biti dobro organiziran, kar navsezadnje moram biti, če si želim usklajevati klubske in reprezentančne treninge in tekme s šolskimi obveznostmi na Gimnaziji Šiška.

Skrbijo tukaj za tvoje dobro počutje samo na zelenici ali tudi izven nje?

S trenerji in fizioterapevti sem v stiku tako na zelenici kot tudi izven nje, tako v času treningov kot tudi v prostem času. Vseskozi so mi na voljo.

Ti je kak trenutek preživet v našem klubu ostal posebej v spominu?

V spominu mi je ostal turnir Ljubljana Open, kjer smo v boju za 3. mesto premagali italijanski Udinese. Posebno se mi je vtisnilo v spomin dejstvo, da smo turnir igrali na stadionu Stožice.

Svoj razkošni nogometni talent razvijaš v NK Bravo. Zakaj si za svoj razvoj izbral prav naš klub?

Ko sem še treniral in igral v drugem klubu, me je kot igralca opazil trener Blaž Škof. Povabil me je na nekaj njegovih treningov, spoznal sem fante in klub ter z ekipo odigral par turnirjev. Klub sem zamenjal ob prehodu v srednjo šolo.

Kakšni so pogoji za delo v NK Bravo? Te kaj posebej navdušuje in si želiš kaj posebej izpostaviti?

Pogoji za delo v klubu so dobri, na voljo pa imam vse kar potrebujem za kvalitetne treninge.

Kdo ti ob tvojem razvoju stoji ob strani na tvoji nogometni poti?

Na vseh področjih, tudi nogometnem, mi ves čas ob strani stojita moja starša. Z nasveti in konstruktivnimi kritikami pa mi seveda pomaga tudi moj dedek, nekdanji nogometni igralec in nogometni trener.

Si želiš izpostaviti tudi katerega od trenerjev na tvoji dosedanji poti?

Nikogar ne bi posebej izpostavljal, lahko pa povem, da sem skozi proces treniranja z različnimi trenerji pridobil dragocene izkušnje. Vsak od njih je dodal svoj kamenček v mozaik.

Si zadovoljen s svojim napredkom pri nas?

Trenutno sem zadovoljen tako s svojim delom kot tudi s svojim napredkom, a je prostora za napredovanje še vedno zelo veliko.

Kakšno je vzdušje v slačilnici, na treningih in tekmah? Se s fanti razumete?

Vzdušje v slačilnici je dobro, s fanti se na treningih in tekmah, na igriščih in tudi izven njih odlično razumemo.

S 16. leti kot kadet že nastopaš za mladinsko selekcijo našega kluba. Kakšne so prednosti in slabosti nastopanja s starejšimi igralci?

V igranju z mladinci vidim veliko prednosti: igra se na višjem nivoju, imam večjo odgovornost, tam sem dodatno motiviran. Slabosti v igranju s starejšimi igralci ne vidim.

Kako so te sprejeli leto ali dve leti starejši igralci? Ti pomagajo pri tvojem prilagajanju na višji nivo?

Z ekipo mladincev sem se dobro ujel, nekaj fantov pa poznam že od prej. Sem prilagodljiv, zato tudi sam nisem imel večjih težav pri prilagajanju.

Ti je zaradi nastopanja s starejšimi igralci lažje v tvoji selekciji?

Da. Izkušnje pri nastopanju s starejšimi nogometaši mi pridejo zelo prav pri delu v moji starostni kategoriji.

Prenašaš svoje izkušnje, ki jih pridobiš v starejši starostni kategoriji tudi na igralce v svoji starostni kategoriji, da bo tudi njim ob prehodu višje nekoliko lažje?

Seveda, v kolikor jih kdo potrebuje, jih rad delim tudi z drugim.

Si eden od tistih, ki je že prejel tudi vpoklic v reprezentanco Slovenije. Kakšni so tvoji občutki ob tem?

Zame je igranje za reprezentanco privilegij in velika čast. Ponosen sem, da imam že dve leti polno minutažo v dresu slovenske nogometne reprezentance. V igranju nogometa, še posebej, če je nasprotna ekipa iz tujine, nadvse uživam. Veliko mi pomeni dejstvo, da selektor verjame v moje sposobnosti.

Koliko zaslug imajo pri tem naš klub in trenerji, s katerimi si vadil?

Veliko. Takoj ob prihodu v NK Bravo smo ugotovili nekaj napak, ki smo jih na začetku morali malce popraviti. Ob odličnem vodenju in s konkretnimi predlogi trenerjev sem vse skupaj hitro osvojil in nadgradil svoje nogometno znanje.

Se na reprezentančnih zborih z igralci iz drugih klubov pogovarjate o klubskih razmerah?

Na reprezentančnih zborih smo fantje bolj osredotočeni predvsem na čim boljšo fizično in psihično pripravo.

Kakšni so tvoji cilji, z moštvenega in ekipnega vidika?

Za dres NK Bravo se bom vselej maksimalno potrudil in dal vse od sebe. Če pa se bo pokazala priložnost, da bi zaigral za kakšen večji kljub v tujini z dobrimi pogoji, pa bom tudi to poizkušal izkoristiti.

Imaš kakšnega vzornika v svetu nogometa?

Moj veliki vzornik je Cristiano Ronaldo.

V prvem moštvu veliko priložnosti za igro dobivajo tudi nogometaši vzgojeni v naši nogometni šoli. Predstavlja to zate dodatno motivacijo?

Seveda. Nekega dne si tudi sam želim zaigrati za člansko ekipo NK Bravo.NK Bravo
Foto: Rok Cizelj

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI