15.12.2022

ARNOL: Čudežna dežela vsesplošnega udobja ne obstaja

Vsakoletna revija Bravo Bravo je izšla že 16. zapovrstjo. V vsakoletnem klubskem gradivu je znova veliko intervjujev, zanimivih člankov, statistike, fotografij, ... Izbrane članke pa vam pred vstopom v leto 2023 ponujamo tudi v digitalni obliki.

Nogometni klub Bravo je bil v začetkih svojega delovanja predan izključno delu z mladimi igralci. To so bili začetki naše poti in še naprej se zavedamo, da brez dobrega dela z mlajšimi generacijami tudi članska ekipa ne bo imela baze iz katere lahko črpa. ''Bravo je in bo ostal sinonim za ponujanje priložnosti mladim nogometašem, kar nam daje dodaten zagon in smisel za delo v mlajših selekcijah,'' med drugim pove vodja mladinskega programa Aleš Arnol.

O USPEŠNI SEZONI 2021/22

Po kakšni izmed bolj spremenljivih sezon v preteklosti je bil v sezoni 2021/2022 postavljen temelj za novo uspešno obdobje Nogometne šole Bravo. Po dveh sezonah, ki so jih zaznamovali ukrepi za zajezitev epidemije, se ponovno vračamo k pogojem, ki omogočajo resen trenažni proces.

Zgolj tekmovalna uspešnost ekip nikoli ni bila ključnega pomena v NK Bravo. A vseeno rezultatske uspešnosti in tekmovanja ne gre zanemariti. Starejši dečki so osvojili naslov državnega prvaka, tudi kadeti so bili dolgo časa v boju za sam vrh. Potrditev dobrega dela je tudi uvrstitev na skupni lestvici mladincev in kadetov (5. mesto o.p.), ki dokazuje, da smo se po težjem obdobju uspešno stabilizirati. Da smo naredili korak v pravo smer, se potrjuje tudi v letošnji sezoni. Starejši dečki so znova v vrhu, kadeti pa so v boju za naslov državnega prvaka. Obenem odlična uvrstitev na skupni lestvici kaže, da imamo dovolj talenta in potenciala, da se bomo tudi letos borili za vrh na tekmovalnih lestvicah.

Odlični rezultati, a vseeno me kot trenerja najbolj veseli podoba na igrišču. To je posledica poenotenega dela celotnega strokovnega štaba v mladinskem programu. Vsi pihamo v isti rog. Uspelo nam je poenotiti način igre, model smo iz teorije prenesli v prakso in zato se veselim prihodnosti.

KAKO TEŽKO JE VERJETI V NEKAJ, ČE NI REZULTATOV

Trenerji razumemo, da je za laično oko to izredno težko. Umetnost trenerskega poklica je, da tisto, v kar verjamemo, na podlagi izkušenj in znanja prenesemo na ostale. Torej, da znamo stvari prenesti na mlade igralce, starše in nenazadnje tudi v člansko garderobo. To je naša naloga in del naše službe.

Uspešni rezultati so zagotovo najbolj plastična potrditev, ki jo razumejo vsi od staršev pa do najmlajših. Rezultat vedno celi vse rane in nikakor ne poudarjamo, da je tekmovanje nepomembno. Imperativa rezultata pri mlajših sicer ni, mora pa nogometna šola posamezniku priučiti zmagovanje, uspešno tekmovanje, spopadanje s porazom in s kriznimi trenutki. Vse to je nogometna šola. Če posameznika ne pripravimo do tega, da je na igralnem mestu sposoben igrati na način, ki prinaša rezultat ekipi, potem ga nismo priučili poklica. Le kdo si želi v ekipi profesionalnega igralca, čigar igra ne prinaša k uspešnim rezultatom ekipe?

BREZ DOBREGA KADRA (IN SISTEMA) NE GRE

Z naborom trenerjev smo izjemno zadovoljni in verjamem, da bomo z veliko večino dolgoročno sodelovali. Zaradi osebnih razlogov nas je letos zapustil Jurij Hostnik, ki bo imel vedno odprta vrata v klubu. Ampak tudi odhod tako uspešnega trenerja se mora v našem sistemu hitro nadomestiti. Na takšnih primerih se potrjuje, da sistem ni zgrajen na enem posamezniku. Imamo kader, ki je izobražen, kompatibilen, odlično sodeluje, si med seboj zaupa in je strokovno poenoten. Vsekakor pa nismo popolni in tega se dobro zavedamo . Zato želimo vedno znova napredovati.

Posledično sem kot vodja izredno miren, saj ljudem na osebnostnem in na strokovnem nivoju močno zaupam. Perečih težav na dnevni bazi je posledično bistveno manj, kar pomeni, da lahko večji del našega dela trenerji posvetimo razmišljanju o strokovnem napredku in iščemo načine, kako še izboljšati naše delo na igrišču.

PRIHAJA NOVA MLADINSKA LIGA, NOVO TEKMOVANJE

Nogometni zvezi Slovenije se zahvaljujemo za posluh. Bili smo med pobudniki sprememb in tako nov sistem tekmovanja toplo pozdravljamo. Mladinska liga bo samostojna in dovoljevala štirim igralcem, ki so po statusu že v svoji prvi članski sezoni, da nastopajo na mladinskih tekmah. Tako bomo dvignili konkurenčnost in kvaliteto mladinskega ligaškega tekmovanja.

Razlika med kadetskim in mladinskim nogometom je velika, hkrati pa isto velja tudi ob primerjavi mladinskega in članskega nogometa. Sprememba je bila potrebna. Prehod v članski nogomet je najtežji korak v karierah mladih igralcev.

KAJ PRINAŠA NOVA LIGA ZA BRAVO? MLADI SO ŽE ZDAJ UVELJAVLJENI

Drži. V določenem trenutku imamo na članskem treningu takšno število mladih igralcev, da bi lahko odigrali tekmo mladinske lige. Gre za to, da verjamemo, da se bodo pogoji za napredek mladih nogometašev še izboljšali.  Trenerji ocenjujemo, da je pred članskim nogometom potrebna prava pripravljalna liga, ki bo igralce še bolj približala članskemu nogometu. Ni umetnosti v tem, da se mladega igralca pošlje na igrišče na članski tekmi. Umetnost je, da se ga načrtno pripravi na uspešno igranje v članskem nogometu. Prav razumevanje tega je za mlade igralce in okolico ključnega pomena.

NOGOMET MLADIH V SLOVENIJI

Smo država, ki mora temeljiti na uspešnem razvoju lastnih igralcev, zato moramo nenehno razmišljati o napredku. Trenutno se spopadamo z več problemi, ki zavirajo hitrejši razvoj mladih in posledično razvoj slovenskega nogometa. Če se dotaknem zgolj mladinskega nogometa. Nestrpnost igralcev, ki želijo čez noč preskočiti mladinsko ligo je večja kot kadarkoli. Posledično je spoštovanja avtoritete trenerjev in pogojev, ki jih za njihov razvoj omogočajo klubi na prenizkem nivoju. Ne zavedajo se, da je vse odvisno od njih, njihovega napredka in predstav na igrišču. Nikomur ne bo nič podarjenega v karieri, zato je ključno, da za svojo kariero prevzamejo odgovornost. Odprti prestopni rok tako poleti kot pozimi, pa še dodatno spodbuja bežanje od odgovornosti in deluje nerazvojno. Če analiziramo število prestopov mladih igralcev, lahko ugotovimo, da mladi igralci v več primerih iščejo srečo po številnih klubih. Dokler ne ugotovijo, da čudežna dežela vsesplošnega udobja ne obstaja. Pot nas mora voditi nazaj k osnovam: skromnosti, potrpežljivosti in hvaležnosti. 

MLADI MORAJO PREVZETI ODGOVORNOST

Bravo je sinonim in konstanta ponujanja priložnosti mladim nogometašem. Naši mladi igralci se še premalo zavedajo, v kako lepem nogometnem obdobju so in kakšna priložnost se jim ponuja v našem klubu. Na to temo se večkrat pogovarjam z njimi, saj bi želel, da uživajo in se hkrati zavedajo predvsem lastne odgovornosti pri gradnji svoje športne poti. To odgovornost morajo sprejeti, trenerji pa smo tukaj, da jim stojimo ob strani in jih usmerjamo.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI