29.5.2023

Arnol: Zgodba ostaja nespremenjena, a vstopamo v nov cikel

Po zagotovitvi obstanka v Murski Soboti so članski igralci NK Bravo zadržali potrebno osredotočenost in sezono zaključili z remijem v Ljudskem vrtu. V tem trenutku jih je večina že na zasluženem oddihu, medtem ko strokovni štab vleče črto pod pravkar končani sezoni in osredotočeno pogleduje proti začetku novega cikla.

Aleš Arnol je ekipo prevzel sredi spomladanskega dela sezone. Njegovo večletno delovanje v klubu mu je tranzicijo iz pomočnika v vlogo glavnega trenerja nekoliko olajšalo, a spremembe je bilo treba hitro predelati, jih sprejeti in ponotranjiti. Strokovnost novega trenerja ni bila nikoli vprašljiva, zdaj se je potrdila tudi z rezultati. Bravo si je po zmagah proti Gorici, Muri in Olimpiji in točkah proti Sežani (2x), Domžalam in Mariboru tri kroge pred koncem prvenstva zagotovil obstanek v Prvi ligi Telemach in bo julija začel že svojo peto zaporedno prvoligaško zgodbo.

Aleš na novinarski konferenci po tekmi z Mariborom ste že izpostavili, da se je zaključil večletni cikel NK Bravo in da se bo začelo novo odboje. Kaj prinaša nova zgodba?

Zgodba ostaja nespremenjena. Vstopamo zgolj v nov cikel, kar pa je za naš klub nekaj povsem normalnega. Tudi pred dvema letoma je klub zapustilo 6,7 igralcev v enem prestopnem roku. Situacija predstavlja nov izziv za klub, ampak ocenjujem, da smo nanjo pripravljeni. Že celotno sezono smo vedeli, kaj nas čaka ob koncu. Ključnega pomena bo kvalitetno opraviti prestopni rok in se s svežo energijo podati v nov cikel.

Od Martina Kramariča, Almina Kurtovića in Žana Trontlja se je klub že poslovil. Odhajajo nekateri nosilci, kar bi laik lahko takoj označil za težave.

Res je. Zapustili so nas nekateri, ki so nosili veliko odgovornosti na in izven igrišča. A hkrati kar nekaj nosilcev ostaja in predstavlja našo osnovo pri nadaljevanju dela. Potrebno je najti zamenjave, drži, ampak treba bo najti prave zamenjave. Redko smo kot klub hiteli v prestopnem roku. Pri izbiri igralcev želimo ostati preudarni, pa čeprav bo sestavljanje ekipe trajalo vse do konca prestopnega roka. Seveda bomo veseli za vsako dobro opcijo, ki se bo pojavila pred iztekom prestopnega roka, ampak veliko bolj pomembno je, da se odločimo prav in ne, da se odločimo hitro.

Bravo je vselej zasledoval igranje z mladimi igralci. Kakšno sporočilo imate za te igralce?

Velika večina igralcev starih med 18 in 22 letom se pogosto odloča napačno. Potrebno se je zavedati, da ti fantje od 14 leta naprej dobivajo številne ponudbe, ljudje okoli njih jim obljubljajo neverjetne zgodbe in navajeni so tudi tega, da so vedno prvi v vrsti. Vsi razumljivo sanjajo o tujini, v čemer sicer ne vidim problema, se pa pojavi drugje – fantje se težko soočajo z lastno nogometno realnostjo.

Konkurenca igralcev v lastni generaciji je bistveno manjša kot pa v članskem nogometu, kjer je kar naenkrat zbranih 12-15 generacij. Tukaj se ustvari neka “siva cona”, v kateri se izgubi veliko število igralcev. Gre za povsem nogometno in realno situacijo, a mladi igralci jo doživljajo napačno. Pričakujejo, da bo vse tako kot je bilo, ko so nogometno odraščali v eni ali dveh kadetskih oziroma mladinskih generacijah. Tega ne bo več. In preden se soočijo s to realnostjo in sprejmejo izziv, pogosto izgubijo pomembna razvojna leta. Seveda smo vsi do določene mere žrtve lastnega ega. S tem problemom se soočamo tudi trenerji, ki smo že zgrajene osebe, kako se potem ne bodo mladi igralci. Zato imajo pri odločitvah igralcev zelo pomembno vlogo starši, svetovalci, agenti oziroma vsi drugi, ki jim pomagajo pri izbiri najboljše razvojne poti.

Kot trenerju mi je res težko, ko vidim, da se mladi igralci za klube odločajo na podlagi njihovega »ratinga«, na podlagi njihovega statusa.

Vse prej našteto je sicer teorija, ki pa jo v NK Bravo lahko potrdimo s praktičnimi primeri. Če vzamemo zgolj Almina Kurtovića – otrok Brava, ki je sicer praktično preskočil mladinski nogomet in zgodaj začel igrati za člansko ekipo. V njej je igral kar nekaj let in se skozi njo profiliral ter naredil velik korak naprej. Ali pa primer Martina Kramariča – zelo mlad je igral v Ligi prvakov, nato pa je njegova kariera šla rahlo navzdol. V pravem trenutku je nato spoznal in sprejel svojo situacijo. V slabih treh sezonah igranja je naredil ogromen napredek in zdaj piše neverjetno lepo zgodbo. Izpostavil sem zgolj dva primera, a teh zgodb je pri nas zdaj že zares veliko.

In zato pravim, da ne gre več za teorijo, to ni marketinška poteza vabljenja, ampak gre za ustaljeno prakso potrjeno na primerih. Želim si, da bo čim več mladih fantov prepoznalo prave zgodbe in jih nenazadnje tudi izkoristilo.

Sezona 2032/24 prinaša tudi nekaj sprememb s strani NZS, ki močno vplivajo tudi na kadrovanje in na sam trg med vsemi prvoligaši. Imeti doma vzgojene nogometaše Bravu nikoli ni predstavljajo večjih težav, se pa pojavljajo druge preglavice …

V osnovnem razmišljanju novo pravilo za nas ne predstavlja nobene težave. To kar Nogometna zveza spodbuja, smo mi vedno počeli že v preteklosti. Za nas se torej profil igralca, ki ga iščemo ni spremenil. NK Bravo je bil vedno tudi klub za mlade po večini slovenske igralce, ki vstopajo v članski nogomet ali so že v njem in kažejo dodaten potencial za razvoj.

Kljub temu, da pozdravljamo ukrepe NZS, ki želi slovensko nogometno okolje narediti prijaznejše mladim slovenskim igralcem, pa se že pojavljajo prvi izzivi. Klubi, ki imajo visoke tekmovalne cilje, ki imajo imperativ uvrstitve v evropska tekmovanja in ki lovijo lovorike, bodo ekipo sestavljali po istem ključu kot kot mi, ki smo absolutno bolj razvojno naravnani. In tukaj vidimo težave. Lahko se zgodi, da lepo število igralcev z visokim potencialom v tekmovalno visoko ambicioznih klubih ne bo dobilo prave priložnosti, ampak bodo zgolj polnili kvoto mladih igralcev. V tem primeru novo pravilo ne bo doseglo svojega namena, ampak bo delovalo ravno nasprotno. Lahko se torej pripeti, da bomo veliko število mladih talentov držali v zapisniku, igralnih minut pa ne bodo dočakali. Tukaj vidim dodaten izziv za slovensko nogometno okolje.

Verjamemo, da se bo veliko število igralcev odločilo pravilno. Kakšne pa bodo vaše zahteve do igralcev oziroma do ekipe, ki jo sestavljate? Vseeno ste v minuli sezoni ekipo prevzeli sredi procesa, večjih sprememb ni bilo možno opraviti.

Spoštujemo Prvo ligo, kar pomeni, da v njej želimo tudi tekmovati. Zgolj z rosno mladimi fanti je nemogoče postaviti neko uspešno razvojno tekmovalno zgodbo, tako da si želimo sestaviti uravnoteženo ekipo izkušenj in mladosti, ki bo tekmovalno dovolj sposobna.

Od igralcev pa bomo še naprej zahtevali ambicioznost, maksimalno delo in predajanje, saj to vedno predstavlja osnovo. Želimo imeti igralce, ki so se pripravljeni predajati ekipi in so se pripravljeni spreminjati, saj je proces treniranja proces transformacije. In seveda igralce, ki so pripravljeni narediti vse za uspešen rezultat. Nenazadnje je to posel, ki bazira na rezultatu. Želimo da igralci ponotranjijo dejstvo, da so dobri takrat, ko na svojem igralnem položaju prinašajo pozitiven rezultat ekipi. Če jih ne bi vzgajali v tej kulturi, jim ne bi delali usluge.

Imate že postavljene cilje in smernice naslednje sezone?

Del kluba sem že 10 let in tudi sam sem skozi leta vplival na način igre NK Bravo ter na njen razvoj. Še naprej bomo zasledovali podobne trende in zagovarjali iste principe. Rdeča nit ostaja nespremenjena, bomo pa poskušali kot vsako sezono določene stvari nadgraditi.

Na igrišču želimo videti ekipo, ki je sposobna igrati v visokem tempu in ob tem držati dobre razdalje v vseh fazah igre. Želimo ekipo, ki se je sposobna aktivno braniti proti žogi in nasprotniku ustvarjati časovno-prostorski pritisk. Po odvzeti žogi želimo direktno s hitro kombinatoriko ogrožati nasprotnikova vrata, v fazi napada pa nadaljevati trend večjega števila ustvarjenih priložnosti.

To so zgolj osnovne smernice, ki jih bomo zasledovali. Pa ne zato, ker smo si jih mi izmislili in se jih držimo kot pijanec plota, ampak zato, ker verjamemo, da gre razvoj modernega nogometa še vedno v opisani smeri.

Večina igralcev je že na počitku. Kakšna je časovnica trenerskega štaba? Tako v smislu oddiha, kot tudi začetka priprav?

Datumi pripravljalnega obdobja so že postavljeni. V načrtu je 5 prijateljskih tekam in bodo v kratkem objavljene. Igralci se vračajo 14. junija na uvodni 4-dnevni zgolj kondicijski del priprav, 19. junija pa se vračamo na igrišče. A najprej je na vrsti zaslužen počitek, da ponovno napolnimo baterije.


MH

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI