14.12.2022

B. Klarič: Smo pred pomembno prelomnico

Vsakoletna revija Bravo Bravo je izšla že 16. zapovrstjo. V vsakoletnem klubskem gradivu je znova veliko intervjujev, zanimivih člankov, statistike, fotografij, ... Izbrane članke pa vam pred vstopom v leto 2023 ponujamo tudi v digitalni obliki.

Pred skoraj 15 leti sem se, v tistem času še kot srednješolec, podpisal kot urednik prvega letnika revije Bravo Bravo. Takrat še svež in mlad klub, ki si je poskušal izboriti svoje mesto med ostalimi nogometnimi velikani v Ljubljani in okolici, je ravno končal svojo prvo sezono z dvema selekcijama in se je pripravljal na začetek druge, v kateri smo postavili skoraj celotno mladinsko piramido od najmlajših do selekcije U16.

Dobro se še spomnim, kako sem tisto poletje prebiral načrte strokovnega sveta, ki so predvidevali postavitev celotne mladinske piramide že naslednje leto in napredovanje po ekspresni poti do vseh najvišjih mladinskih lig, v roku kakšnih 10 let pa tudi do prve članske lige.  

Takrat si je bilo težko predstavljati, da se bodo ambiciozni načrti uresničili skoraj do dneva natančno in da bo 15 let kasneje revija Bravo Bravo še vedno izhajala ter se ukvarjala z uspehi ekip, ki vse igrajo v najvišjih možnih državnih ligah in imajo v pravkar končani tekmovalni sezoni za sabo naslov državnega prvaka v selekciji U15 ter nastop v finalu Pokala Union med člani. A če si v začetku ne bi postavili visokih ciljev, je vprašanje, ali bi jih uspeli kdaj doseči. 

Zdi se, da smo danes pred pomembno prelomnico v zgodovini kluba. Prišli smo do nivoja, ko so mladinske selekcije redno v boju za vrh v svojih kategorijah, članska ekipa pa je postala stabilen prvoligaš s potencialom za doseganje tudi še česa več. Vseeno se zdi, da je v današnjih časih bolj kot postavljanje novih visokih ciljev po Evropi in članskih naslovih pomembno, da nadaljujemo po začrtani poti, kjer je glavna motivacija oz. cilj, da postajamo vsak dan boljši in nadaljujemo z organsko rastjo kluba. Če je bilo na začetku pomembno, da se čimprej zasidramo med najboljšimi, je trenutno najbolj pomembno, da tukaj tudi ostanemo in predvsem ohranimo stabilnost ter dobro delo še naprej. 

Čeprav je člansko moštvo tisto, ki je najpogosteje izpostavljeno v javnosti, pa ni nič manj pomemben naš mladinski pogon. Mladi igralci, ki iz dneva v dan napredujejo na treningih in tekmah, so osnova za preživetje članske ekipe tudi v prihodnje, predvsem s pomočjo doma vzgojenih igralcev, ki bodo iskali svojo priložnost za dokazovanje. S spremembami v tekmovanju mladincev, kadetov in starejših dečkov, ki bodo stopile v veljavo z naslednjim letom, bo kvalitetno delo z mladimi še toliko bolj pomembno.

Zadnja leta se zdi, da se nam na naši poti neprestano pojavljajo nove in prej redko, ali vsaj že dolgo ne, videne ovire. Od globalne pandemije zaradi COVID-19, do vojne v Ukrajini in prihajajoče energetske krize ter temnega oblaka recesije, ki že nekaj časa visi nad nami. V že tako težavnem okolju smo tako ves čas izpostavljeni še dodatnim oteževalnim dejavnikom, vseeno pa uspevamo s pomočjo trdega dela vseh sodelavcev dobro krmariti med vsemi ovirami na naši poti. V prihajajočih sezonah bo ključno predvsem, da ohranimo realen pristop in nadaljujemo z delom v okviru naših zmožnosti, da bo zgodba Brava še naprej ohranjala svoje pozitivno sporočilo ter nas vse razveseljevala s predstavami na igrišču ter osebno rastjo in zadovoljstvom ob njem.


Blaž Klarič
Podpredsednik NK Bravo

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI