5.6.2024

Ferk: Pomembne so številke, ki jih javnost ne pozna

Sezona kadetov je bila izjemna. Fantje so se do konca borili za naslov državnih prvakov, ogromno jih je sodelovalo tudi z mladinsko ali člansko ekipo, vsi po vrsti pa so naredili pomembne korake na poti svojega nogometnega razvoja.

"Poudarki so bili takšni kot vedno. Zanima nas sistematično delo, ki ga usmerjajo zahteve članskega nogometa na najvišjem nivoju. Ogromno individualne obravnave, saj želimo vsakemu posamezniku dati to, kar potrebuje. Iz tega pogleda se stvari ne spreminjajo veliko," je uvodoma ob pregledu sezone povedal Janez Ferk, glavni trener kadetske ekipe.

"Če pogledamo pobliže, vidimo, da je ponovno nekaj fantov, ki so po stažu še kadeti, že sodelovalo z našo člansko ekipo. Se pravi, fantje so že zelo blizu, a hkrati še zelo daleč. Želim povedati, da je njihov trenutek, ko bodo morali biti "pravi" tako rekoč za vogalom, dela, da bodo takrat dorasli priložnosti in morda izpolnili svoje sanje, pa je še ogromno," še dodaja Ferk ob pogledu na razvoj igralcev ekipe Bravo Nova KBM. 

Končna lestvica 1. slovenske kadetske lige:
# Ekipa T Z N P To
1. Olimpija Ljubljana 26 19 4 3 61
2. A2S Celje 26 18 6 2 60
3. Maribor 26 18 3 5 57
4. Bravo Nova KBM 26 17 5 4 56
5. Domžale 26 13 4 9 43
6. Aluminij 26 10 5 11 35
7. Brinje Grosuplje 26 9 6 11 33
8. Ilirija Extra-Lux 26 9 5 12 32
9. Mura 26 9 4 13 31
10. Koper 26 9 4 13 31
11. Krka 26 6 4 16 22
12. Tinex Šenčur 26 5 7 14 22
13. Gorica 26 3 7 16 16
14. Dravograd 26 4 2 20 14
 
Sezona je bila dolga in naporna. V boju za naslov prvaka so bile v zadnjih tednih kar 4 ekipe, med njimi tudi Bravo Nova KBM. Na koncu je naslov osvojila Olimpija pred Celjem, Mariborom in Bravom. "Morda je to res priložnost, da naše fante javno pohvalim. Moje mnenje je, da so presegli vsa rezultatska pričakovanja in se sami dali v situacijo, da je bilo karkoli razen naslova prvakov veliko razočaranje. Pa tisti, ki smo bili zraven, vemo, da temu ni tako." 
 
"Potrebno je vedeti, da smo v  klubu ob vseh teh dobrih rezultatih poskrbeli, da je na tekmah startalo tudi po osem vhodnih kadetov naenkrat in da so odigrali polovico vseh igralnih minut v sezoni. Da so trije kadetski igralci nabirali samo mladinske minute in članske izkušnje, enemu pa je že ob koncu poletja uspel skok na tuje. Trinajst fantov je nastopalo na tekmah mladinske lige, osemnajst jih je aktivno sodelovalo v mladinskem procesu. Če to preslikamo na kadetski proces v smislu ustvarjanja rezultata, je jasno, da je nekonkurenčen ekipam, ki so iz tedna v teden živele skupaj za tekmo v prihodnjem vikendu. Je pa dejstvo, da smo ogromno nadoknadili z razvojem, ki so ga fantje bili deležni in jim bo dal bistveno več kot pa ustvarjanje rezultata pri 16-ih letih. O tem med sezono nismo govorili, kdorkoli je bil na vrsti, da zaigra za našo ekipo je dal maksimum, ostali pa so mu stali ob strani. Vsak dan je bil iz vidika pristopa, osredotočenosti in posvečenosti na najvišjem možnem nivoju. In v vsako tekmo smo šli maksimalno tekmovalni. Na koncu je nekje zmanjkalo in vsem nam je bilo težko, a želim da fantje vedo, da bodo na račun tega na svoji poti še močno profitirali," izpostavlja Ferk


Naj Lulić - z 20 goli drugi strelec sezone 
 
Letošnjo kadetsko sezono bi lahko ocenli za vrhunsko že ob pogledu na številke. Napad ekipe je bil med petimi najboljšimi v sezoni, obramba tretja najboljša, tu je še 2. strelec lige. Super statistika, ki pa trenerjem ne ponuja prave povratne informacije. Pomembne številke se skrivajo drugje.
 
"Zame so pomembne tiste številke, ki jih javnost ne pozna. Koliko korakov naprej so ti fantje naredili v tej sezoni. Kolikokrat se pravilno odločijo, kolikokrat so odlični v izvedbi. Konkretno, naš drugi strelec lige, si je še lani težko izboril minute za igro, letos pa je izstopal in bil vzor vsem na igrišču. Da je dosegel te gole se je boljše odkrival, boljši je bil tehnično, popravljal je majhne detajle. Delal je več in boljše. Tega se ne vidi na listi strelcev. Pa vsi ti goli niti približno ne morejo izmeriti kaj je dejansko pomenil ekipi. Na vsakem treningu, ko je bil prisoten, na vsaki tekmi, je delal vse okoli sebe boljše s svojo neverjetno energijo in posvečenostjo skupnemu cilju. Tega se ne da izmeriti. In podoben preskok so zabeležili številni naši fantje in na ta njihov razvoj smo v klubu najbolj ponosni," še doda glavni trener Bravo Nova KBM.


MH
Foto: Rok Cizelj

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI