15.1.2020

MP #137: Ali bi veljalo povečati ligo?

V sredstvih javnega obveščanja sem zasledil apel športnega direktorja NK Tabor Davorja Škerjanca na NZS, da bi bilo potrebno povečati število prvoligaških klubov. Zavedam se kaj vse so zadnji dve leti postorili v Sežani in popolnoma razumem njegovo pobudo in ambicioznost.

Sam pa vendarle razmišljam malce drugače in nisem povsem prepričan, ali bi bila širitev 1. SNL smiselna in realna.

Verjetno smo prav pri NK Tabor in NK Bravo v zadnjem obdobju naredili največji razvojni korak naprej. Verjamem tudi, da si v obeh klubih želimo ostati prvoligaši in, da bi si glede na tradicijo in ambicije tudi Koper in Gorica zaslužila povratek v 1. SNL. Nenazadnje ima vsaj še tudi Nafta iz Lendave za kaj takšnega verjetno realne pogoje in želje.

Druga realnost pa je, da pri NZS šele zadnji dve leti nimajo problemov ob koncu tekmovalne sezone s prijavami klubov, ki želijo tekmovati v 1. SNL. Prejšnja leta je bilo precej drugače in so morali pri NZS »gledati skozi prste«, da so sploh imeli zadostno število prvoligašev.

Razumem obe stališči, kaj pa bi bilo najbolj smiselno, pa v tem trenutku  nimam izdelanega mnenja. Nekaj so želje, drugo pa je realnost.

V našem primeru se sam s širitvijo 1. SNL ne obremenjujem, saj je to v izključni domeni organov NZS. Tudi večina prvoligašev ima dovolj svojih in drugih problemov, da bi o tem lahko sploh razpravljala. Brez zelo resnih strokovnih argumentov in glede na sprejeta pravila, pa osebno močno dvomim, da bi kdorkoli o takšnem apelu ali pobudi sploh resno razpravljal.

Moje stališče kar se NK Bravo tiče, je že dolgo časa popolnoma jasno.  Povabilo v 1. SNL smo sprejeli, ker smo izpolnjevali licenčnim kriterijem in ker se nam je takšna odločitev zdela predvsem športna in smo si želeli vsi skupaj pridobiti nove izkušnje. Smo se pa zelo dobro zavedali, da bo v 1. SNL zelo težko postati stabilen prvoligaš. Ne glede na naše želje, se zavedamo realnosti, da smo v položaju, ko ni nujno, da nam to hitro uspe.

Zato morebitni izpad v 2. SNL ne bo za nas pomenil nič drugega, kot spoznanje, da za 1. SNL preprosto nismo še dovolj dobri. Nenazadnje se to mnogim dogaja, zato je zame bolj pomembno vprašanje, kako zreli in pripravljeni bomo tudi na oba možna scenarija.

Me pa zelo veseli, če bomo kdaj v prihodnosti v Sloveniji zreli za povečanje lige in resnično upam, da bi bilo kaj takega predvsem posledica vedno boljšega kakovostnega dela prav na vseh področjih. Za prizadevanja in vsem kar so v Sežani naredili v zadnjih letih pa imajo moje veliko občudovanje in jim iskreno privoščim, tako kot vsem ostalim, da ostanemo v 1. SNL. Da bi pri NZS razmišljali o morebitni širitvi lige, pa sam osebno zelo močno dvomim.


Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI