13.2.2020

MP #139: Glavno besedo v NK Bravo ima stroka

Ne predsednik in ne častni predsednik. Tudi ne klub in ne povezana pravna oseba. V NK Bravo bodo naslednje 3 mesece v prvem planu nogometaši. Sistem, ki ga je zgradil strokovni svet, vsi trenerji in najtesnejši klubski sodelavci so v zadnjih letih soustvarili pozitivne medsebojne odnose in delovanje. NK Bravo se je za mnoge presenetljivo zelo hitro, morda celo prehitro iz 3. SNL prebil v 1. SNL.

Zdaj je na vrsti daleč najtežji izpit, boj za obstanek.

Seveda je vsem popolnoma jasno, kaj so naše želje in kaj je klubska realnost v slovenskem prostoru. Vsi klubi v 1. SNL namreč delijo zelo podobno usodo.

Čisto vsak izmed njih se mora soočiti z nenehnim bojem, za zagotavljanje klubskega proračuna. Nesporno dejstvo namreč je, da slovenski klubi v 1. SNL s svojo osnovno dejavnostjo lahko ustvarijo le 25% do 35% potrebnih finančnih sredstev.
To je znesek, ko ga različni klubi zberejo iz naslova vstopnin, TV pravic in subvencij. Za vse ostalo so odvisni od prihodkov marketinga, od prestopnih dejavnostih in od ustvarjene razlike med prihodki in odhodki v primeru uspešne uvrstitve v kvalifikacijah za uradna evropska tekmovanja.

Zato ne preseneča vedno večje število povezanih pravnih oseb, ki nastajajo v skladu s pravili licenčnega oddelka NZS.
NK Maribor je zaenkrat še izjema, je pa vseeno tudi zelo odvisen od uspehov na tekmovanjih v organizaciji UEFE.

Mnogi slovenski klubi iščejo ustrezne povezave z domačimi ali tujimi investitorji. Klub, ki ni sposoben zbrati vsaj 1 milijon EUR proračuna v 1. SNL ne more računati na nič več kot ogorčen boj za obstanek. Zato ni za pričakovati, da bo v prihodnosti še zelo velik interes za uvrstitev v 1. SNL. Koper, Gorica, morda Nafta so zaradi bogate tradicije in izkušenj morda še izjeme, ki si želijo vrnitve v 1. SNL.

Uvrstitvi Tabora in Brava v 1. SNL sta bili nedvomno presenečenje in še večje bo, če bosta ostala prvoligaša. Seveda ne želim nobenega v naprej odpisati, saj so nogometni rezultati mnogokrat nepredvidljivi. Tudi v NK Bravo nikakor ne razmišljamo o predaji, se pa zavedamo, da obstanek niti slučajno ni samoumeven.

Zavedamo se, da bodo v ospredju predvsem nogometaši in njihovo strokovno vodstvo. Priložnosti za dokazovanje na preostalih 16-tih tekmah je dovolj za vse. Daleč najpomembnejši in odločilen bo ekipni duh, saj si ekipa lahko zagotovi obstanek le v primeru, da bo trdno povezana in s skupno željo, da se bo od prve minute do zadnjega sodniškega žvižga na vsaki tekmi, dokazovala z veliko volje, nepopustljivosti, borbenega pristopa, in tudi potrebne zrelosti. Do konca prvenstva pa jim s svojo prisotnostjo in podporo na vsaki tekmi lahko veliko pripomoremo tudi mi sami, vsi tisti, ki s simpatiziramo in podpiramo nogometno zgodbo Bravo. Zato prisrčno vabljeni na tekme, saj trdno verjamem, da te odločitve ne boste obžalovali. Fantje si zaslužijo našo podporo in to je najmanj kar lahko storimo.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI