9.3.2020

MP# 142: Posebne tekme

Zadnja odigrana prvenstvena tekma v Ljudskem vrtu je bila za nas v klubu nedvomno nekaj posebnega. Zelo veliko emocij je tako ali drugače povezano z njo v obeh taborih.

Ponosen sem na fante in strokovno vodstvo, tekmo smo dobili zasluženo, brez enega samega prejetega rumenega kartona.

Ko smo bili še člani 2. SNL v pokalu Slovenije je bil prav Maribor tisti, ki nas je izločil z dvema goloma v sodnikovem podaljšku. Zdaj, ko smo se prebili v 1. SNL in se ogorčeno borimo za obstanek, smo po zadnji, za nas zgodovinski zmagi, med vsemi prvoligaši brez osvojene točke zgolj še proti Olimpiji. Od zadnjega poraza 1. decembra prav na domači tekmi z Olimpijo, še nismo bili poraženi. Rekord za nas je tudi serija zadnjih 6 tekem brez poraza.

Toda po drugi strani se moramo hkrati zavedati, da bodo šele prihodnje tekme za nas pravi izpit zrelosti. Mimogrede se ponovno lahko znajdemo na predzadnjem mestu. Seveda se zelo veselimo zadnjih uspehov, toda do zaključka prvenstva je še dolga pot. Sicer zelo pomembna zmaga z Mariborom je samo korak v borbi za obstanek v ligi, v kateri se presenetljivi izidi vrstijo kar po tekočem traku iz kroga v krog. Vse, kar smo s trdim delom in pristopom doslej naredili, ne pomeni nič več kot, da moramo s takim delom in odnosom nadaljevati.

Ostati moramo skromni in trdno na tleh. Upam, da ni nikogar med nami, ki bi si dovolil težko pridobljeni ugled hitro zapraviti. Prav lahko se zgodijo tudi drugačne tekme, za katere bi težko vnaprej predvidevali, da je to mogoče.

Če za kakšne tekme lahko rečem, da so bile za nas nekaj posebnega, to nedvomno velja tudi za dve prvoligaški tekmi med Bravom in Triglavom. Tekmi pa so nam bolj kot v rezultatskem smislu, v spominu ostale predvsem zaradi drugih razlogov.

Prvič sta se ekipi srečali v 30. avgusta 2019 na Športnem parku Šiška Ljubljana. Zbralo se je 640 gledalcev, sodil pa je Alen Borošak. Edini strelec iz 11 m je bil Ovbokha Agboyi v 59. minuti. To je bil tudi edini zadetek in tekmo je dobil Bravo z rezultatom 1:0. Tekma nam bo ostala v spominu predvsem zaradi številnih rdečih kartonov. Zaradi 2 rumenega kartona je bil najprej v 55.  minuti izključen Kristian Arh Česen. Samo 4 minute kasneje je Ožbej Kuhar dobil direktni rdeči karton. Potem so začeli dobivati rumene kartone igralci Brava: v 74. minuti Mustafa Nukič, v 81. minuti Aljoša Matko in v 84. minuti pa je še direktni rdeči karton dobil nogometaš Mitja Križan. V 87. minuti pa je moral igro zapustit še Marko Gajić zaradi 2. rumenega kartona. Skupaj je sodnik pokazal v enem samem polčasu kar 4 rdeče kartone.

Nič bistveno drugače ni bilo v 17. krogu, ko sta se oba nasprotnika pomerila drugič, tokrat v Kranju. Z enakim rezultatom je na tem srečanju slavil Triglav, v 67. minuti je zmago domačinom zagotovil Gaber Petric.

Tudi ta tekma je minila v znamenju kartonov in posledično izključitev. Igrišče sta morala predčasno zapustiti pri domačih Milan Milanović in pri gostih David Brekalo, na tekmi pa je sodnik ob 2 rdečih kartonih pokazal skupaj 10 rumenih kartonov. To pa še zdaleč ni bilo vse. Po tekmi sta se stepla kapetan domačih Luka Majcen in še lani igralec Triglava Alen Krcić. Majcen, ki je povzročil pretep je dobil prepoved igranja na šestih, Krcić pa na štirih tekmah.

Na lestvici fairplaya je Bravo trenutno na 3. mestu, Triglav pa na 9. mestu.

Da Bravo ni na 1. mestu v tem točkovanju, je to v največji meri posledica dogajanja na tekmah med obema nasprotnikoma. Zakaj se je vse to dogajalo, pa nima najmanjšega smisla razpredati. Preprosto se zgodijo tudi takšne tekme. Mitje Križana in Alena Krcića ni več v klubu NK Bravo. Zanimivo je, da smo edine prejete rdeče kartone in disciplinsko kazen na prvenstvenih tekmah 1. SNL dobili izključno na tekmah s kranjskim Triglavom.

Seveda si želim, da bomo v petek na tokrat tretji tekmi s Triglavom v Športnem parku Šiška priča zgolj športnemu boju na igrišču in tudi prijateljskemu druženju izven njega. Tako pred tekmo, kakor tudi po njej.

Strinjam se, da je nogomet zelo čustven šport, vendar moramo vsi skupaj naše mlade gledalce vzgajati v duhu fairplaya in pravih vrednot.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI