16.3.2020

MP #143: Zdaj je čas za razmislek

V tokratnem mojem pogledu se bom dotaknil možnosti in odločitev, ki bodo pred slovenskim nogometom po tem, ko se zaključi epidemija bolezni COVID-19.

Preden začnem, pa moram izpostaviti, da je nogomet tudi v našem klubu trenutno v drugem planu in da so naše misli usmerjene predvsem v to, da bomo ostali zdravi in da bo širjenje bolezni omejeno do te mere, da ne bo povzročilo neobvladljivega pritiska na zdravstveni sistem. Naše občudovanje in pozitivno energijo si trenutno zaslužijo predvsem zdravstveni delavci, ki vlagajo ekstremne napore v to, da pomagajo vsem prizadetim in obolelim. Na nas pa je predvsem, da se ravnamo po navodilih pristojnih strokovnjakov in naredimo vse, kar lahko, da omejimo hitrost širjenja, ki bi povzročila prevelik pritisk na zdravstvo.

Vseeno pa tudi v teh neprijetnih časih pride prav, če lahko glavo preklopimo iz novic in pogovorov o virusu na kakšne bolj prijetne teme in se oziramo v prihodnost, kaj se bo dogajalo, ko bo kriza mimo. V tem trenutku je jasno zgolj to, da zelenice mirujejo ter da najbolj odgovorni pri NZS razmišljajo, kaj storiti. Še posebej, ker ni jasno, kdaj bo epidemija končana.

Seveda lahko pričakujemo najrazličnejše predloge in rešitve.

Naj mi bo oproščeno, če tudi sam prispevam svojo idejo, za katero pa seveda niti slučajno ne mislim, da je najboljša. V vsakem primeru nobena ne bo popolna, ima pa vsaka svoje prednosti in slabosti. Izhajam iz predpostavke, da vsaj še mesec ali dva ne bo pogojev za nadaljevanje prvenstva. Prav tako ni izključena niti opcija, da bo prestavljeno celo evropsko prvenstvo, oziroma se to trenutno zdi zelo verjetno.

Imamo kar nekaj evropskih držav, v katerih se domača prvenstva igrajo od prvega do zadnjega kroga v tekočem letu. Če bi se pri nas odločili, da pričnemo prvenstvo konec februarja in ga končamo v začetku decembra, bi dobili dovolj terminov, da bi lahko prvenstvene in večino pokalnih tekem igrali ob koncu tedna. Že v decembru bi imeli znane udeležence v kvalifikacijah za Ligo Prvakov in za Ligo Evropa. Tako bi imeli klubi dovolj časa za uigravanje, priprave ekipe in ustrezen marketing.

Letošnjega državnega prvenstva ne bi prekinili, temveč bi preostalih 11 krogov odigrali v jeseni, prav tako tudi polfinalni pokalni tekmi in finale. V kolikor bi UEFA za sezono 2020/2021 uspela po prvotnem predvidenem koledarju pripraviti svoja tekmovanja in kvalifikacije za Ligo Evropa in Ligo Prvakov, bi morala NZS pač sama sprejeti in določiti naše predstavnike. Morda bi lahko celo lažje do konca maja izpeljali tudi obe polfinalni pokalni tekmi in finale, močno pa dvomim, da bo možno ob tem izvesti še vseh 11 krogov državnega prvenstva. Ni realno, da bi prvenstvo zaključili v predvidenih terminih, saj bo teh preprosto zmanjkalo.

 Zavedam se, da je v tem trenutku neznank še veliko, saj je nemogoče napovedati, kdaj se bo prvenstvo sploh nadaljevalo, čeprav vsi upamo, da bo to lahko kmalu.  Seveda je na voljo še mnogo drugih kombinacij in se prvenstvo preprosto zaključi. Upam samo, da se bodo odgovorni pri NZS skupaj z predstavniki klubov z nepredvideno problematiko začeli kmalu ukvarjati in da bodo skupaj našli rešitev, ki bo v dolgoročnem interesu razvoja in napredka slovenskih nogometnih klubov.

V vsakem primeru pa bo potrebno upoštevati tudi, da bo denarja za šport gotovo na voljo manj kot prej, saj bo epidemija v gospodarskem življenju nedvomno pustila posledice. 

O svoji prihodnosti in načrtih pa bodo morali razmišljati tako nogometaši, kot tudi klubska vodstva. Ne bom presenečen, če bo po končani epidemiji v slovenskem nogometu marsikje bistveno drugače.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI