22.3.2020

MP #144: Nekaj dejstev

Verjetno v tem trenutku ni nikogar, ki bi si upal natančno napovedati, kdaj se bo nadaljevalo državno prvenstvo 1. SNL za sezono 2019/2020 in kdaj se bo lahko pričelo prvenstvo za sezono 2020/2021.

Lahko pa izhajamo iz že sprejetega sklepa UEFE, ki je predvideno letošnje evropsko prvenstvo prestavila v leto 2021.

Če bo NZS želela obe prvenstvi spraviti pod streho, pa že zdaj lahko predvidevamo, da premora med zaključkom aktualnega in pričetkom novega praktično ne bo.

Zgolj ob predpostavki, ki pa je zgolj čisto ugibanje brez vsakega dejstva, je popolnoma jasno in strokovno utemeljeno, da bodo nogometaši za nadaljevanje prvenstva in takojšnje nadaljevanje prvenstva potrebovali 3 do 4 tedne skupnih priprav. Kajti pred njimi ne bo zgolj 11 krogov prvenstva temveč še dodatnih 20 krogov novega prvenstva.

Če bi se recimo prvenstvo nadaljevalo 1. junija in bi se tekme igrale zgolj enkrat tedensko, to pomeni skupaj kar 31 krogov v 1. SNL. V praksi bi lahko imeli nekaj igralnih krogov ob sredah, ki pa bodo namenjene tudi pokalnim tekmam.

Že ta zelo hiter izračun pokaže, da je pred vsemi, ki bodo sestavljali koledar, izjemno naporno delo, poln usklajevanja in temeljitih razmislekov. Seveda obstaja možnost, da bo pandemija minila hitreje, kar bo samo zelo dobra novica, saj bo potem koledar toliko lažje prilagoditi. V vsakem primeru pa si nogometni klubi in vsi spremljevalci in še posebej televizijski centri zaslužijo čim hitrejši scenarij, ki predvideva več opcij glede na konec pandemije, tako da bi tudi klubi temu lahko prilagajali svojo strategijo in cilje tudi glede na predvidene opcije. Na Japonskem je nacionalna zveza to že storila in tudi mi bi morali imeti že izdelan načrt.

Ne želim nikogar priganjati in tudi ničesar prehitevati, je pa nekaj sklepov, ki bi jih moral oddelek za hitre ukrepe pri NZS kar najhitreje sprejeti. Gre za odločitve, ki predvidevajo nekatere načelne odločitve in možnosti. Kot na primer, ali ostajamo v vsakem primeru v 1. SNL z desetimi člani in podobno. Načrtovanje bo edinole vodilo napredka, seveda pa bodo posamezne odločitve sprejete ob svojem času. Pri UEFI se s temi problemi že soočajo, mi bomo morali glede razmere in možnosti za nas sami poiskati najboljšo rešitev, ki bo najbolj ustrezala našim razmeram.

Mnogo bolj miren bom, v kolikor bom dobil občutek, da naši ustrezni organi resno pripravljajo svojo strategijo z realnimi cilji za slovenske razmere. Te pa vsaj nekaj časa še ne bodo zelo naklonjene ne športu in ne nogometu. Tudi te okoliščine bo potrebno skrbno pretehtati in na vseh nivojih kar najhitreje sprejeti paket varčevalnih ukrepov.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI