13.6.2020

MP #151: Poznam zgolj eno pot

V NK Bravo nas do zaključka tekmovalne sezone v 1. SNL čaka sila vroč boj za obstanek. Ne glede na končen razplet si vsi sodelavci za doslej opravljeno delo zaslužijo vso priznanje.

Po zaključku tretje četrtine smo lahko zelo zadovoljni, saj je v tem delu prvenstva naša članska ekipa zbrala rekordno število točk. Za primerjavo: v prvem nizu devetih tekem smo zbrali 11 točk, v drugem zgolj 5, v tretjem pa kar 18. Pred zadnjo četrtino prvenstva smo si uspeli priigrati 34 točk, kar nas trenutno uvršča na 6. mesto 1. SNL. A pred nami je še devet tekem. Konkurenca je takšna, da za nas ne bo prav nobena tekma lahka, prav tako pa še zdaleč nimamo zagotovljenega ligaškega obstanka.

Že najmanjša ležernost ali domišljavost bi se nam lahko v trenutno maščevala. Zavedati se moramo, da smo novinci v ligi, da imajo drugi več izkušenj in daljšo tradicijo klubskega delovanja.

Dobro se tudi zavedamo, da bo praktično že takoj po koncu aktualne sledila nova sezona, v kateri bo boj za obstanek za nas, če bomo v PLTS seveda ostali, enako ali še težji. Tudi zato naš cilj ne sme biti zgolj obstanek. Prav vsak trenutek moramo razmišljati o tem, kaj narediti, da bi bili še boljši. Čeprav je naša zgodba po svoje zelo zanimiva, se zavedamo, da nas čaka še veliko dela. Javnost ceni prvenstvene rezultate, za pripadnost in ime pa je nenehno potrebno razmišljati o napredku vsakega posameznika. Če bo odnos med nami pravi in bomo vsi sprejemali uveljavljeno klubsko filozofijo, da mora vsakdo stremeti k temu, da postane še boljši, bomo lahko posegli po višjih in ambicioznejših tekmovalnih ciljih. Zaenkrat smo šele na poti, da postanemo prvoligaški klub.

V slovenskih razmerah je zelo težko doseči samozadostnost kluba. Za ta cilj mora biti klub vrhunsko organiziran na vseh področjih in ne zgolj imeti visoke tekmovalne cilje in ambicije.

Naša filozofija predstavlja nadzorovano dolgoročno delovanje in postopno izgradnjo partnerskih odnosov z vsemi tistimi, ki bodo sami prepoznali, da v sodelovanju iščemo obojestranski dolgoročni medsebojni interes. Gradimo na skupni aktivaciji različnih storitev, ki temeljijo na strokovnosti in zaupanju.

Skrbno izbiramo sodelavce, ki se morajo, prav tako kot nogometaši, nenehno dokazovati s pristopom do sprejetih nalog. V našem klubu ne kupujemo nogometašev, prav tako tudi trenerski kader ne novačimo izven kluba, temveč  ponujamo priložnost lastnemu, doma vzgojenemu. Tako je športni direktor že kmalu po ustanovitvi kluba začel kot trener v mladih selekcijah, trener članske ekipe pa je bil najprej nogometaš in kasneje trener nižjih selekcij. Ko nas bo zapustil, bomo priložnost najprej ponudili drugemu trenerju znotraj našega kluba. Zakaj? Preprosto zato, ker je to že vse od ustanovitve naša usmeritev in osnovna filozofija. Tudi zato se naša zgodba v primerjavi z najtrofejnišimi slovenskimi klubi nekoliko razlikuje. Pritiska na rezultate vodstvo kluba nikoli ne postavlja v ospredje, temveč bolj postopni napredek iz sezone v sezono. Seveda se dobro zavedamo, da bomo morali prepričati javnost, partnerje in pokrovitelje, da v sodelovanju z nami ne prepoznajo zgolj širši družbeni interes, temveč tudi priložnost zase.

Izjemno ponosen sem na vse sodelavce, ki nam v teh trenutkih, ko zaradi situacije v gospodarstvu proračuna ne moremo povečevati, kljub vsemu ostajajo zvesti, v našo zgodbo verjamejo in delajo še boljše. Vem, da kljub zaostrenim razmeram ne bomo izgubili volje in optimizma, temveč bomo z značilno Bravovo energijo delali še bolj zavzeto in premišljeno.

Osebno me je takšno razmišljanje pripeljalo zelo daleč, seveda pa mi je popolnoma jasno, da smo ljudje različni in da ima vsakdo svoj pogled in edinstveno mnenje.

Verjetno se bomo vsi strinjali, da je NK Bravo primer, kako lahko iz malega zraste nekaj večjega, pa tudi primer jasnega zavedanja, da so vzponi in padci sestavni del tako športnega kot poslovnega sveta.

Zato ne smemo v nobenem trenutku podleči pesimizmu ali pretiranemu optimizmu. Ostati moramo samozavestni in ohraniti bistveno lastnost, da si prav vsak posameznik prizadeva postati še boljši. Rezerve namreč vedno obstajajo. Samo nenehno jih je treba iskati.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI