8.7.2020

MP #152: Koliko je vreden NK BRAVO?

Ker v Sloveniji še zdaleč ne živimo v razvitem športnem poslovnem okolju, je o kakšni poslovni vrednosti mladega slovenskega kluba skoraj nemogoče govoriti. Bolj je res, da je lastništvo takega kluba prej veliko poslovno tveganje, kot karkoli drugega.

Z vstopom v 1. SNL je tako NK Bravo zasledoval prvenstveno športni cilj, saj se je kot prvak 2. SNL zavedal, da bi v primeru odločitve, da ne sprejme prehoda  v razred najboljših slovenskih klubov, to pomenilo dokaz športne neambicioznosti in pomanjkanje poguma. 

Po drugi strani pa se je kot novinec v 1. SNL ob posledično večjem proračunu izpostavil velikemu finančnemu riziku. Čeprav sezona zaradi epidemije korona virusa še zdaleč ni končana, je že jasno, da bo klub sezono poslovno zaključil s pozitivnim izidom. Tega so mu omogočili + v glavnem prihodki iz sklenjenih in realiziranih prestopnih dejavnosti.

Ker pa je že jasno, da bo klub v 1. SNL tekmoval tudi v jubilejni sezoni 2020/21, za prihajajočo novo sezono v poslovnem smislu prihodnost kluba še zdaleč ni zagotovljena. Kriza je namreč zajela celotni nogometni svet in ni rečeno, da bo klub ponovil prihodke iz naslova prestopnih dejavnosti.

Kaj storiti? Vodstveni kolegij se zaveda, da bo moral za prihajajoči sezono  najeti premostitveni kredit in sprejeti poslovno tveganje. Vrnitev v 2. SNL razen v primeru izpada, nikakor ne pride v poštev. To bi bilo na nek način namreč konec zelo uspešne poti vse od ustanovitve kluba v letu 2006.

Da bi klub postal satelit kakšnega drugega evropskega kluba ni v programu, prav tako pa tudi prodaja poslovnih deležev  ni v načrtih kluba. Tako sodelavcem kluba ne ostane nič drugega kot  vztrajno dokazovanje, še bolj trdo delo, še boljše rešitev in najprimernejših realnih odločitev na vseh področjih delovanja. 

Nikakor pa v ne pride v poštev kakršnakoli oblika bele zastave ali predaje. Gospodarska kriza je vedno lahko tudi priložnost, čeprav je v športu to morda najtežje. Nenazadnje so sodelavci v sistemu Bravo že marsikaj dokazali in njihova povezanost je lahko za vzor tudi marsikateremu drugemu klubu. Zato jih delna negotova prihodnost podžiga le še k bolj zavzetemu delu. Prav ta lastnost in odkriti odnosi pa so temelj, na katerem NK Bravo gradi svojo prihodnost. Poleg dobre nogometne šole so največja trenutna vrednost v klubu prav ljudje in njihova pripadnost sistemu, ki ga skupaj gradijo in v katerem se vsi lahko izkažejo kako dobri so in kako napredujejo.

Vsem skupaj pa iskrene čestitke za tako uspešno sezono, gotovo smo kot novinec pridobili mnoge nove prijatelje in potrdili našo dobro zgodbo.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI