28.9.2020

MP #158: Porazi različno bolijo

To je vprašanje, ki bi si ga moral večkrat zastaviti prav vsak izmed nas. To velja za marsikaj, tudi za nogomet. Še bolj pomembna pa sta lastna samokritičnost in pošten odnos do opravljenega dela. Povedano zelo preprosto, to velja za vse, ki v klubu sodelujejo in uresničujejo filozofijo, ki jo skuša poosebljati NK Bravo.

Gre za zgodbo, ki ne temelji na finančni brezskrbnosti, temveč zgolj na ustvarjanju osnovne priložnosti vsem, ki kakorkoli sodelujemo v Sistemu Bravo. Značilnost klubske filozofije so lastnosti in osnova za skupno delo. Te so pravični medsebojni odnosi, osredotočenost na delo in skupaj zastavljene cilje. V vodstvu kluba smo že pred časom sprejeli sklep, da naš dolgoročni poslovni cilj članske ekipe mora temeljiti na uravnoteženem klubskem proračunu, ki se mora prilagajati realnim ekonomskim razmeram.

Športni direktor v proračunu nima finančne postavke namenjene za odhodke iz prestopnih dejavnosti. Na vseh področjih se trudimo ustvarjati prihodke. Odhodke pa prilagajamo predvidenemu planu prihodkov. Vse postavke se ne da točno načrtovati, zato ima vsaka finančna sezona tudi delno večja ali manjša tveganja. To pa je značilnost, s katero se redno srečuje večina slovenskih prvoligaških klubov.

V člansko ekipo tudi zato povabimo zgolj najbolj nadarjene mlade nogometaše iz naše nogometne šole in nogometaše iz drugih klubov, ki ustrezajo našim kriterijem. V NK Bravo prav zato nikoli ne vabimo zvenečih trenerskih imen, ampak to odgovorno in zahtevno nalogo ponudimo trenerjem iz našega strokovnega štaba. Enako velja tudi za vse druge, vsak v klubu ima na začetku zgolj priložnost, da postane dober.

Športni in poslovni direktor skladu z klubskim pravilnikom sestavita proračun in realno primerno člansko klubsko ekipo. Seveda se zelo dobro zavedamo, da trde temelje klubske organiziranosti in razumevanja šele gradimo, a smo na dobri poti. Posebnih rezultatskih pritiskov zato še ne poznamo, niti jih ne izvajamo. Vsak se mora zavedati, da je pot do profesionalizma izjemno težavna in bližnjic ni. Pripadnost se gradi lahko postopoma in si jo jepotrebno z pravim načinom postopoma pridobiti.

Nič ne gre na hitro in potrebna bo vztrajnost ter še večja nepopustljivost. Brez stalnega pravega odnosa, nihče med posamezniki ne more pričakovati svojega napredka. Enako velja za našo celotno člansko ekipo. Seveda nas vedno boli, če tekmo izgubimo, zato ker naš odnos na igrišču ni bil primeren. Nikoli pa nas poraz ne prizadene, če je bil naš odnos dober, pa smo tekmo vseeno izgubili. Porazi in zmage so pač sestavni del športa. Oboji nam lahko marsikaj razkrijejo. V vsakem primeru je potrebno narediti analizo in na realnih, nikoli čustvenih, ugotovitvah graditi svojo pot naprej.

Vsi skupaj se zavedamo, da treniramo ker je naš edini cilj, da napredujemo in postajamo kot ekipa boljši.

Žal se nam tudi zgodi, da naš pristop kakšen dan ni pravi. Takšen primer se je zgodil na zadnji pokalni tekmi in zadnji ligaški tekmi. Povedano tudi drugače, domače moštvo je imelo boljši pristop in odnos, ter je zasluženo zmagalo. Seveda nam za poraz ni vseeno. Z njim pa se bomo mnogo lažje sprijaznili, v kolikor bo na ekipo vplival tako, da se bomo iz njega vsi skupaj kar največ naučili. Šele ko bomo to dobro obvladali, bomo lahko razmišljali o nogometu kot o skupnem poslu, do takrat pa bomo vsi zgolj dozorevali na poti do profesionalizma.

Seveda ni dovolj, da si ga želimo, potrebno ga je ustvariti in si ga zaslužiti.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI