28.2.2021

MP #164: Muha enodnevnica

Pred prvo uvrstitvijo v 1. SNL v sezoni 2019/2020 smo za člansko ekipo imeli v NK Bravo tekmovalno željo zgolj po obstanku v konkurenci deseterice najboljših slovenskih klubov. To nam je uspelo. Dosegli smo celo več od pričakovanj, ob koncu sezone smo namreč zbrali 49 točk za naš klub in se uvrstili na odlično 6.mesto.

Začetek ni bil najbolj vzpodbuden, saj smo zabeležili dva zaporedna poraza. Nadaljevanje je bilo malo boljše, toda po polovici prvenstva smo bili uvrščeni zgolj na 9. mesto in zbrali skromnih 16 točk. Nepozaben pa je  bil drugi del sezone, ko smo pokazali povsem nov pristop. Serija nepozabnih enajstih zaporednih tekem brez poraza in v tem nizu tudi 6 zaporednih zmag. Še posebej odmevni sta bili dve v gosteh, in sicer z Mariborom in z Olimpijo. Kot novinci smo dosegli precej več od pričakovanj.

Tudi za našo drugo sezono v 1. SNL si nismo zastavili večjih tekmovalnih ciljev, saj smo se po odhodih nekaterih posojenih najboljših nogometašev in ob dejstvu, da sta se v ligo vrnili ekipi Koper in Gorica, zavedali, da je konkurenca še močnejša kot v naši krstni sezoni.

Zastavili smo si pravzaprav mnogo težji in ambicioznejši cilj: postati finančno samozadostni, kar bi bil po moji oceni dejansko izjemen rezultat. Še posebej ker smo se zavedali, da o uvrstitvah na mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, realno ne smemo razmišljati. Ne gre za skromnost, ampak zgolj za realnost mojega pogleda in filozofije. Klub je potrebno graditi postopoma, korak za korakom, saj je edini smisel najprej ustvariti stabilen prvoligaški klub. Preveč žalostnim zgodbam sem bil priča, ko so povsem po nepotrebnem zašli v velike težave in ne želim, da se to kadarkoli zgodi tudi klubu, ki sem ga sam ustanovil. Bravo ne bo nikoli drugačna zgodba, če bo brez razmisleka sledil zgolj tekmovalnim ciljem. Ti morajo bili v sozvočju z razmerami in vloženim delom na vseh področjih našega klubskega delovanja.

To pa v okoliščinah, v katerih živimo, ni preprosto in to velja za vse slovenske klube, ne samo za Bravo. Seveda vsi delamo tudi napake, ali pa včasih presežemo sami sebe. Bistveno pa je, da se ob vsem tem učimo in napredujemo. Za največji uspeh NK Bravo v krstni sezoni 1. SNL štejem dejstvo, da seriji slabih rezultatov in štirih zaporednih porazov nismo niti pomislili o kakršnikoli menjavi v strokovnem vodstvu. Po drugi strani pa vem, da po seriji dobrih rezultatov vedno sledi poraz. Takrat ni čas za kakršnokoli obžalovanje ali slabo voljo. To je potrebno dostojanstveno sprejeti.

Še tako hud poraz te lahko zgolj nekaj nauči. Seveda, če vsak izmed nas želi napredovati, mora iz porazov pridobiti le dragoceno izkušnjo in pozitivno vplivati na ekipo, da bodo na naslednji tekmi spet pravi.

Nogomet je pač ekipni šport nogometašev, strokovnega vodstva, uprave in prav vseh sodelavcev in le vsi skupaj lahko ustvarijo harmonijo, ki gradi skupno zgodbo. V primeru NK Bravo jo neprekinjeno gradimo že 15 let. V različnih vlogah je vsako leto več tistih, ki so vpeti v delovanje kluba. Preprosto zato, ker združuje ljudi, katerim je vizija kluba simpatična in jim je že v veselje, da jo lahko spremljajo.

Ko bo takšnih še več, bo Bravo nedvomno upravičil svoje poslanstvo ob dnevu svoje ustanovitve 15 let nazaj. Takrat smo bili prisotni trije in dejali so nam, da bo to zgolj zgodba muhe enodnevnice.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI