3.6.2024

Petrovič: Glavno vodilo ostaja želja po napredku

V minulem mesecu so se končala prav vsa tekmovanja pod okriljem NZS. Pod streho je tudi krstna sezona novega formata mladinske lige v kateri je Bravo Mastercard končal v zgornji polovici tabele. O celotni sezoni in o razvoju tekmovanja, ekipe ter igralcev smo se pogovarjali s Tomažem Petrovičem, vodjo mladinskega pogona NK Bravo in glavnim trenerjem ekipe Bravo Mastercard.   

Mladinska liga pod okriljem NZS je v letošnji sezoni predstavljala noviteto. Veliko je bilo govora o napredku, o ponujanju dodatne priložnosti, razvoju nogometašev, ... ampak nihče prav zares ni vedel, kaj bo nova oblika tekmovanja zares ponudila. Verjetno je zdaj lažje podati oceno tekmovanja?
 
Letošnji nov format tekmovanja je prinesel spremembe, po mojem mnenju pozitivne in negativne. Kakršen koli že je format tekmovanja, pa se mu mora vsak prilagoditi, kot se je potrebno številnim stvarem v življenju in tisti, ki se bolje prilagodi, je bolj uspešen. Igrali so tudi igralci, ki so po stažu že članski igralci in so vsekakor pomenili dodano vrednost ligi. Hkrati je bila tudi za mlajše to dobra primerjava.

Da ekipa ni več povezana s kadetsko ekipo, je tudi pozitivno, saj je celoten fokus na eni tekmi, tako da se lahko igralci v miru pripravijo, ogrejejo in je tako lahko tudi izvedba ter hkrati odgovornost na višjem nivoju. Večja je medijska pozornost, saj so mediji večkrat pisali o ligi, posameznikih, več tekem je bilo v živo na TV-ju, tako da se igralci počasi navajajo tudi na to, kar je pozitivno in pomaga pri hitrejšem dozorevanju igralcev. Sami sicer nismo dočakali TV kamer, čeprav bi si igralci zaslužili. Je pa bilo zelo dobro, da je bilo več tekem odigranih na glavnih stadionih, kjer so pogoji izrazito boljši.

Največji problem tega novega formata tekmovanja pa predstavlja trenažni proces, ki je v tej sezoni izrazito trpel. Tekme so na sporedu od petka do ponedeljka, zaradi povezanosti s članskimi ekipami in TV prenosi pa so se tedenski ciklusi treningov stalno spreminjali in prilagajali. Če vemo, da je veliko fantov priključenih k članskim ekipam, to pomeni še toliko večjo zmedo. Že individualno to ni idealno, ekipno pa je težava še toliko večja. Ravno v teh letih je trenažni proces nadvse pomemben in ponavadi pomeni razliko na dolgi rok, kar se tiče kvalitete nogometaša. Krpanje treningov pa ne prinaša pravega napredka...

Ekipno gledano moramo priznati, da nivo lige ni bil najvišji. Velikokrat so ekipe delovale premalo organizirane in z nejasno idejo v igri, kar pa je povsem logično glede na trenažni proces in sestavljanje ekip. Tukaj se vsi skupaj borimo s tem in iščemo možne rešitve. Naš glavni fokus pa mora ostati posameznikov napredek, kvaliteten trenažni proces ter dozorevanje v igri in tekmovanje na tekmah. 

Gal Puconja, Lan Hribar, Victor Gidado, Marin Žbomba, Tais Šabotić in Luka Dakić so bili v letošnji sezoni v kadru za tekmo tako v mladinski ligi kot tudi v Prvi ligi Telemach

Ker gre za novo tekmovanje, so se klubi na različne načine lotili mladinske lige. Ob zasledovanju temeljne filozofije NK Bravo, ponujanja priložnosti najmlajšim, je v našem klubu za Bravo Mastercard nastopilo veliko fantov rojenih tudi leta 2007 in 2008.

Letos smo bili res mladi, z naskokom najmlajši v ligi in predvsem jeseni nas je to rezultatsko precej teplo, kar je logično in smo pričakovali. Kljub temu, pa ni bilo zaradi tega nič lažje. Tako posameznikom, kot ekipi ni bilo lahko, vendar smo se vsi skupaj ˝pregriznili˝ in postali boljši. Ekipa je zdaj večinoma oblikovana za naprej in čeprav bomo verjetno tudi naslednjo sezono med mlajšimi, verjamem v našo kakovost. Glavno vodilo tako ostaja želja po napredku. Vsak zase in vsi skupaj si moramo želeti biti vse boljši in edina pot je trdo delo. Do resnega članskega nivoja je še nekaj korakov in zavedati se je potrebno, da ga bodo dosegli le redki. Možnosti pa ima kar nekaj fantov.

Ekipa je sezono končala na 7. mestu. Rezultatsko je bil spomladanski del bistveno uspešnjejši in to kljub dejstvu, da je bilo na voljo zgolj 12 tekem. Končni izkupiček - 12 zmag, 6 remijev in 12 porazov. 

Celoten drugi del sezone smo želeli delati korake naprej v vseh pogledih in ocenjujem, da nam je dobro uspelo. Za nami je že dolgih pet mesecev, vseeno pa smo še aktivni, čeprav je prvenstva že konec. Prvenstvenih tekem je bilo le 12, za razliko od jeseni, ko jih je bilo 18, zato so bile toliko bolj pomembne, saj smo bili na začetku še zelo blizu dna lestvice.

Bili smo izrazito bolj uspešni kot jeseni in nanizali lepo število zmag ter se močno dvignili. Mislim, da smo bili na praktično vseh tekmah vsaj konkurenčni, če že ne dominantni. Skratka, kot ekipa smo bili precej bolj kvalitetni kot v prvem delu prvenstva, za kar gre pohvala igralcem, ki so tekom sezone dozorevali na in izven igrišča. Točkovno smo bili celo presenetljivo uspešni, glede na to, da smo se kot ekipa večkrat sestavili šele kakšen dan pred tekmo, saj je bilo veliko fantov priključenih k članski ekipi.


Tomaž Petrovič

Ne smemo pozabiti, da so bili nekateri mlajši ob tem večkrat celo dvojno obremenjeni, saj so nastopali še za kadetsko ekipo. Kombiniranja in sodelovanja s članskim in kadetskim trenerjem je zares ogromno. Vseeno se znotraj ekipe nismo preveč ozirali na to in se posvečali notranjim rezervam. Kar nekaj tekem smo odigrali res odlično. Veliko igralcev je med sezono naredilo preskok in to nas veseli. Nismo jih ujčkali, ampak jih poskušali pripraviti za resne tekme in tisto, kar jih čaka v prihodnosti. Večkrat so morali splezati čez kakšno oviro in iti čez sebe. Na splošno mislim, da je za nami uspešno obdobje, zdaj pa bo treba iti naprej in vse skupaj nadgraditi, vsak zase in vsi skupaj. 
 


MH
Foto: Rok Cizelj

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI