6.6.2023

V Bravu igramo napadalen nogomet

Ekipa Bravo Nova KBM je v tekmovalni sezoni 2022/23 spisala zgodovino. Tokratna generacija kadetov je z osvojenim drugim mestom zabeležila najboljšo uvrstitev doslej, ob tem pa so fantje zabili rekordnih 76 golov in bili točkovno celo poravnani s prvaki iz Maribora.

Fantje so bili skozi celotno sezono pri vrhu razpredelnice, v zaključku prvenstva, ki je minil v izjemnem ritmu tekem, pa so še enkrat pokazali svoj sijajen karakter. "Tudi sam sem bil razočaran takoj po sodniškem žvižgu, ampak že v naslednjem trenutku me je prevzel ponos. Fantje so pokazali ogromno in tudi zadnja tekma ni spremenila ocene letošnje sezone," med drugim razmišlja Janez Ferk, glavni trener ekipe.

Selekcija kadetov je bila pod vašo taktirko odlična že v sezoni 2021/22, letos pa se je iz rezultatskega pogleda vse skupaj uspelo nadgraditi. Kako pomemben je dosežek za vas, za igralce in nenazadnje tudi za klub?

Zame sam rezultat nima posebne teže, sem pa ponosen na narejeno. Mislim, da v klubu ni trenerja, ki bi svojo kariero gradil na rezultatu v mlajših selekcijah. Naša filozofija je drugačna in rezultata v mladinskem pogonu ne postavljamo v ospredje. Pri igralcih je bilo verjetno nekoliko drugače. Veliko jim je pomenila celotna sezona, še posebej zaključek, ko so bili do zadnjega v boju za naslov državnih prvakov. Za klub je končno drugo mesto selekcije kadetov lepo priznanje in lepa reklama. Pogled na lestvico, kjer smo točkovno poravnani s prvaki in smo zabili največ golov v sezoni, dodatno potrjuje dobro delo kluba skozi daljše obdobje.

Rad bi pa poudaril, da smo bili vsebinsko vsaj tako uspešni kot tekmovalno. Pomembna je pot do rezultata. Dosegli smo ga s prepoznavnim načinom igre, s trdim delom na treningih, z usmerjenostjo v individualni razvoj ter z zasledovanjem ekipnih interesov.

Zares poglobljen vpogled v ekipo imate zgolj trenerji in seveda igralci sami. Kako ste vodili ekipo? Kaj ste zasledovali skozi sezono? Na katerih stvareh je bil poudarek?

Skozi celotno sezono smo bili, in bomo še naprej, osredotočeni na individualni napredek igralcev ter v nadaljevanju na moštveni napredek. To smo zasledovali ne glede na to ali bomo rezultat dosegli jutri, na tekmi čez tri tedne ali pa na tekmi čez pol leta. Trenerji vse igralce zelo natančno spremljamo in točno vemo na čem je potrebno z določenimi fanti delati. Pri izdelavi individualnih načrtov smo zelo natančni, to je esenca našega dela. Osnovi cilj je, da fantom pomagamo na nogometni poti, da bodo čez nekaj let, ali pa morda že jutri, uspeli odgovoriti na zahteve članskega nogometa. Sam si bom to sezono zagotovo zapomnil po izjemnem napredku fantov, nekaterim so uspeli koraki naprej, v katere so mnogi dvomili.

Sezona se je za selekcijo končala s sijajnimi 76 doseženimi zadetki. NK Bravo je imel najboljši napad lige.

Ta ekipa je imela napadalni talent. Ne toliko »realizatorski«, bolj talent v smislu kreacije in poteze več. Takšnih fantov je bilo kar nekaj. Bili pa so zelo dobro podprti z ostalimi, ki so zagotavljali nujno ravnotežje v igri in bili na svojem področju prav tako odlični, pa morda kdo tega ne opazi. Sam pa sem si zgolj prizadeval ustvariti način igre v katerem bomo iz igralcev takšnega profila lahko potegnili največ in to v vseh fazah igre, ne zgolj v napadu. Uspelo je odlično.

Letos so se stvari sestavile do te mere, da smo zabili več kot 70 golov. Na to sem ponosen. Ampak mi smo na napadalen način igrali že sezono prej, pa ni bilo toliko zadetkov in tudi v naslednji sezoni bomo poskušali biti čim bolj napadalni. Če nam bo vse skupaj uspelo ponoviti tudi z naslednjo generacijo, bomo še videli. Gre pa za to, da je potencial skupine fantov vedno malo drugačen, mi ga moramo odkriti in izpostaviti.

Je pa to dosežek s katerim nas mnogi ne povezujejo.

V klubu zasledujemo razvojni nogomet in to ni nič drugega kot napadalni nogomet, ki pa je tesno povezan z branjenjem in ostalimi, za širšo publiko manj popularnimi fazami. Mi smo se celo leto ukvarjali z napadom, a iz tega smo seveda prehajali tudi na druge dele nogometne igre. Igrati dobro in učinkovito v napadu je najtežje. V tej fazi igre je največ stvari za dodelati, ogromno je prostora za napredek, je pa res, da to fante najbolj vleče naprej, jih zanima. Na tekmah smo torej želeli biti dominantni, želeli smo si priboriti čim več priložnosti. Kadar nismo imeli žoge je bila prva ideja, da se branimo čim višje. Na ta način smo bili bolj izzvani in to je spet ena od naših razvojnih idej. Trendi nogometa gredo zagotovo v to smer.

Naše usmeritve, naše želje in smernice na področju celotnega kluba so usmerjene v napadalni nogomet. Se pa velikokrat ne razume, da če želiš priti po najkrajši poti do gola in ustvariti veliko priložnosti, če želiš igrati dinamično, visoko intenzivno, da to v praksi pomeni kdaj kakšno podajo manj v širino in nazaj, predvsem pa kakšno napako več.

Omenili ste individualni razvoj in tudi moštveni napredek. Kam pa se v NK Bravo postavlja tekmovalnost?

Mi se osredotočamo na individualni razvoj, pomemben del tega pa je tekmovalnost. Od teh fantov se bo v članski konkurenci pričakovalo in zahtevalo, da bodo tekmo zmagali in ne izgubili. V našem klubu gremo po poti, ki morda včasih terja več časa za dosego rezultata. Ampak ko je tekma, tekmujemo. Mi želimo vsako tekmo zmagati, ker je to moralno in razvojno pravilno.

Če želiš biti zmagovalec, moraš razmišljat kot zmagovalec. Ta stavek fantom verjetno še zdaj odmeva v glavi. Zmagovalci želijo zmagat v vsaki igri, ko ni igre pa tekmujejo sami s seboj, da postajajo vse boljši in boljši. To je okolje, ki ga želimo ustvariti in skozi katerega razvijamo in učimo tekmovalnost. Lahko potrdim, da smo v zadnjih letih pri kadetih ustvarili neverjetno stimulativno okolje, kjer je bila stopnja zavedanja, razmišljanja in profesionalizma na najvišji ravni.

Nismo pa pripravljeni žrtvovati razvoja igralcev za to, da bi iskali bližnjice do zmag v prvenstvu, kar se na nivoju mladinskega nogometa vsekakor da. Ko pride dan tekme, tekmujemo. Do tekme pa se razvijamo in se hkrati učimo tekmovati. V ponedeljek ne razmišljamo o tem, kako bomo dobili tekmo v nedeljo. Od ponedeljka do petka razmišljamo samo o tem, kako bo vsak posameznik boljši, torej tudi bolj tekmovalen.

Kako težko pa je sporočilo kluba in način treniranja vcepiti v igralce? Vseeno govorimo o najstnikih, ki so še toliko bolj ranljivi in dovzetni na dejavnike okolice.

Živimo v svetu, kjer je najboljše tisto, kar zasije v trenutku. Vsi želijo imeti in doživeti vse zdaj in takoj. Takšen postaja svet, to je naša realnost. Okolje izjemno močno vpliva na fante in jih nenazadnje oblikuje. Z nami so morda tri ure na dan, takrat poskušamo trenerji na njih prenesti vse vrednote kluba, ki jih zasledujemo. Ne govorim zgolj o nogometni kulturi, o bontonu, temveč tudi o življenjskih vrednotah, ki jih želimo zasledovati in od tega ne odstopamo. Na vsakem treningu, na vsaki tekmi, na vsakem koraku vsak od nas predstavlja Nogometni klub Bravo.  

Gradimo na medsebojnih odnosih, na spoštovanju, trdem delu. Kot protiutež vsem škodljivim dejavnikom sveta, ki je čisto ponorel, želimo fantom ponuditi tiste osnovne moralne vrednote, ki jih bodo krasile tako na igriščih kot tudi v življenju brez nogometa.

Naslednjo sezono kadeti skozi tekmovalno sezono ne bodo več potovali z mladinci, temveč se bosta združili ligi U17 in U15. Kaj sami pričakujete od novitete?

Tekmovati in potovati z dvema selekcijama se je že v minulih letih izkazalo za dobro zadevo. Kadeti in mladinci so se še toliko bolj povezali in enako pričakujem tudi v naslednji sezoni. Verjamem, da bo za mlajše v prihodnosti tudi lažji sam prehod iz starejših dečkov v kadete. Zaradi bioloških razlik bo ta preskok še naprej težak, verjamem pa, da bo nov način tekmovanja v bolj konkurenčnem okolju znatno zmanjšal čas prilagajanja, ki je bil pri nekaterih v preteklosti zelo dolg.


MH

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI