27.12.2020

BRAVO BRAVO: Ne boste me slišali reči, da je nekdo boljši ali slabši od mene!

Če bi iskali besede, s katerimi bi opisali nogometno udejstvovanje Almina Kurtovića, ki v zasedbi Dejana Grabića opravlja naloge bočnega branilca, bi se v naboru teh zagotovo znašle obramba, asistenca in prva postava.

Priljubljeni Kurta se je v klubu prebijal skozi vse mladinske selekcije, na tekmovanjih pod okriljem NZS pa dres NK Bravo nosi vse od selekcije U15. Zase pravi, da se na treningih in tekmah venomer želi dokazati ter da ga konkurenca dodatno motivira. Do 10. kroga letošnje sezone Prve lige Telekom Slovenije si je dres šišenske zasedbe nadel že 182-krat, v nasprotnikovo mrežo pa je pospravil 39 zadetkov. Kot pravi, možnosti za športni razvoj venomer obstajajo, zdi pa se, da je meja zanj zgolj nebo.

Almin, pogovor začenjava pri tistem, kar že nekaj mesecev kroji naša življenja. Epidemija koronavirusa v slovenskem prostoru ni prizanesla niti delu v svetu nogometa. Že minulo sezono so pristojne organizacije zaprle stadione, odpadle so tekme, ustavljen je bil trenažni proces, obrisi že znanih ukrepov pa se v družbi ponovno uveljavljajo. Kako vas kot profesionalnega športnika bremeni nastala situacija?

Z nastalo situacijo se vsi srečujemo prvič in vsem je težko. Trenutne razmere zame predstavljajo dodaten izziv, kako ostati zbran in v dobri fizični kondiciji, četudi z ekipo ne treniraš več dni ali celo tednov, kot je bilo v našem primeru meseca marca. Težko je zlasti psihološko, ker ne veš, kdaj je liga lahko prekinjena, ali se bodo tekme nadaljevale itd. Poraja se ti kopica vprašanj, na katera nimaš odgovora. V splošnem me trenutna situacija sicer ne bremeni, jezilo pa bi me, če bi se tekmovanje ponovno ustavilo in ne bi mogli igrati tekem. No, zagotavljanje optimalnih zdravstvenih pogojev je seveda prioriteta. Najprej zdravje, potem vse ostalo.

Potem trenutne razmere ne vplivajo na vaš nogometni razvoj ..

Poglavitno bi vplivale v primeru, da bi bil ustavljen trenažni proces in prekinjene tekme, trenutno pa večjih vplivov na ohranjanje lastne nogometne forme ne zaznavam.

No, z njo tudi v letošnji sezoni navdušujete nogometne privržence. Prva liga Telekom Slovenije se v Šiški igra že drugo leto zapored. Kaj vas je igranje med elito v tem času naučilo za življenje?

Velika razlika je igrati v prvi ali drugi ligi. Igranje na najvišjem nivoju slovenskega nogometa je prineslo nemalo sprememb, med njimi večjo prepoznavnost, obsežnejše medijske obveznosti, več dela in podobno, za življenje pa me je naučilo, da moraš za vse trdo garati. Jasno postavljen cilj, delo in odrekanje, za to, da bi ga dosegel, je osrednjega pomena. V drugi ligi smo se mučili in »krvaveli« drug za drugega, da bi prišli ligo višje. Želeno nam je uspelo skozi garanje, prelit znoj na treningih in tekmah, nenehne borbe na zelenicah in vztrajanje.

S prikazanimi nastopi in borbenostjo ste si med Grabićevimi varovanci uspeli zagotoviti mesto v začetni enajsterici. Kako težko se je med njo ohraniti?

Naj povem, da podpiram zdravo konkurenco. Vsak nogometaš se mora za mesto v začetni enajsterici boriti in si ga zaslužiti. Obstoj je težak; fantje prihajajo in odhajajo, vsi se želimo izboljšati in se dokazati. Tako moraš biti vsako minuto zbran, obenem pa ekipi brezpogojno predan, da bi mesto v prvi enajsterici obdržal.

Vas torej konkurenca na vašem položaju dodatno motivira?

Lahko rečem, da me dviguje in mi daje dodatno motivacijo, da bi bil na svoji poziciji boljši. Mislim, da bi na vsakem položaju in v vsakem klubu konkurenca morala biti prisotna. Če ta obstaja v zdravi meri, potem motivacije v moštvu nikakor ne manjka.

Lahko potemtakem govoriva o interni tekmovalnosti s soigralcem iz nasprotnega bočnega položaja?

Vsaka pozicija je zgodba zase. Vsi na igrišču počnemo to, kar nam trener naroči. Smo ekipa in s fanti smo skupaj v dobrem in slabem. Sam se ne primerjam z nikomer, zato me ne boste slišali reči, da je nekdo boljši ali slabši od mene. Nedvomno pa se lahko od soigralca, ki igra na mojem položaju, veliko naučim, prav tako kot on od mene.

Ste si venomer želeli igrati na položaju bočnega branilca?

Kakšna je vaša miselnost pred tekmo pred izhodom na igrišče? Verjetno se največ ukvarjate z vprašanjem, kako nasprotniku preprečiti zadetek.

Tako je, moja naloga je preprečevanje zadetkov. Če to na tekmi storim, potem sem jo uspešno opravil. Kar dodatno storim še v napadu, predstavlja doprinos na samem obračunu. Vedno se sicer trudim, da tudi napadalni vrsti pomagam s kakšnim predložkom v kazenski prostor ali kaj podobnega. Na igrišču sta seveda pomembna tako napad kot obramba, a so moje naloge bolj vezane na obrambo.

Sestavni del športa so tudi napake. Kakšna je noč po tekmi, na kateri ste storili napako in zaradi katere je vaše moštvo prejelo zadetek? Si ženete zadevo k srcu in ne spite? Pogledate posnetek tekme?

Kot ste dejali, so napake sestavni del nogometa in vsak izmed nas jo kdaj naredi. Ko jo storim na tekmi, sem jezen in žalosten, če zaradi nje, z ekipo izgubimo. Potem, »ko se glava ohladi«, obračun pogledam in ga analiziram. Storjene napake skušam na treningih popraviti in se potruditi, da se ne bi več dogajale. Na tem mestu bi želel izpostaviti, da se bodo te žal venomer pojavljale. Tudi športniki smo samo ljudje. Če jih ne bi bilo, bi se vsak obračun končal z rezultatom 0:0. Napak se ne smeš bati, moraš pa se naučiti, kako jih popraviti.

Se spominjate kakšnega trenutka, po katerem vam je bilo zares težko?

Bilo jih je veliko, še več pa je bilo tistih lepih in veselih. V obeh primerih sem se vselej lahko obrnil na družino. Ko mi je bilo težko, so mi najbližji pomagali s pogovorom ali s tem, da so me zamotili. Hvaležen sem jim za vse, kar so me naučili ter mi v življenju omogočili. Če jih ne bi bilo, ne vem, kam bi me življenje vodilo. Moji najdražji so moji najzvestejši podporniki, pa tudi svetovalci.

PREBERITE ŠE:
BRAVO BRAVO: Šport je bil zame vselej magnet
BRAVO BRAVO: Zvezane roke ne smejo biti izgovor
BRAVO BRAVO: Vse telemlji na argumentiranem delu stroke

Živite pri Bravu nogometne sanje?

V družini Bravo sem že nekaj let in tukaj sem doživel veliko lepega. Gre za zdrav in stabilen klub, zato mlajšim igralcem svetujem, da se ga držijo. V vsakem klubu živiš svoje sanje, so pa te ponekod bolj, drugje manj lepe. Pomembno je, da v nogometu uživaš ne glede na to, kje ga igraš. Gre za čudovito igro, a se mi zdi, da se prav ta njen osnovni koncept z leti vse bolj izgublja.

Po 9. prvenstvenem krogu se Bravo nahaja na sredini lestvice. Kot sva dejala že na začetku, je letošnja sezona zaradi zdravstvene situacije nekoliko drugačna. A vendar … Ste po končani prvi četrtini prvenstva z izplenom točk zadovoljni?

Moramo biti zadovoljni, ne smemo se pa zadovoljiti. Liga je zanimiva, saj tekmece na prvenstveni lestvici loči le nekaj točk. Danes si lahko prvi, jutri zadnji. Mogoče smo si s fanti v letošnji sezoni na kakšni tekmi zaslužili kakšno točko več, a to ni več pomembno. To je preteklost, čaka nas še kopica obračunov. Nogomet je igra, ki ti enkrat vzame, spet drugič pa da. To je njen čar in prav zato v nogometu tako uživam.

Če se za konec ozreva v prihodnost. Kakšen branilec bi radi postali? Kje vidite možnosti za vaš razvoj?

Iz dneva v dan se želim izboljšati in postati stabilen bočni branilec. O prihodnosti razmišljam, a potihoma. Iz treninga v trening se skušam izboljšati in iz tekme v tekmo dokazati. Bomo videli, kam me bo to pripeljalo. Naučil sem se, da v nogometu stvari ne gre predvidevati, za zastavljene cilje pa se je potrebno nenehno boriti. Moje misli so trenutno osredotočene le na Bravo in na to, da mu dam največ kar lahko. Prva liga je močna, težka, kar je za razvoj mladega igralca še toliko bolje.

A vseeno … Sanjate o odhodu v večji klub? Morda celo o tujini?

Pustimo se presenetiti. Bomo videli, kako se bo odvijala moja nogometna pot. Nedvomno pa moraš biti najprej človek, šele kasneje športnik.


Maja Šturm
Foto: Sportida.com

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI