28.12.2020

BRAVO BRAVO: O težavah in izzivih v "korona-krizi"

Sezona 2019/20 je bila za NK Bravo izjemna. Prva polovica prvenstva je bila polna vzponov in padcev, po zimskem premoru pa je Bravo poletel. S prihodom mladih, talentiranih in igre željnih posameznikov je zasedba Dejana Grabića dobila dodatno dimenzijo in sledili so boljši rezultati. Na vrhuncu izjemne forme je v Ljudskem vrtu padel Maribor, nato pa je sledila prekinitev prvenstva.

Dobra dva meseca so bili igralci, trenerji in drugi klubski zaposleni omejeni pri svojem delu. Pionirstvo nogometnega delovanja je bilo čutiti na vsakem koraku, ekipa NK Bravo pa se je po »lock-down-u« na zelenice prve lige vrnila še močnejša.

11 zaporednih tekem brez poraza, 6 zaporednih zmag, 49 točk in končno 6. mesto! Za klub, ustanovljen šele leta 2006, je bila krstna sezona med elito polna presežkov. Še dolgo se bomo spominjali vseh številk in zadetkov, ob takšnem uspehu pa se hitro pozabijo vse težave in izzivi. Ravno o teh smo govorili s športnim direktorjem Dejanom Močnikom, ki je tekom sezone na novo odkrival svoje poslanstvo.

Ko potegnemo črto pod rezultati minule sezone, je bila ta odlična. Tako specifičnega prvenstva v zgodovini Prve lige Telekom Slovenije še ni bilo. Katere so bile prednostne naloge ob prekinitvi prvenstva sredi marca in s kakšnimi izzivi ste se soočali?

Ko so nas marca zaprli, smo se morali prilagoditi novi situaciji, kar je terjalo nemalo usklajevanja med klubi in Nogometno zvezo Slovenije. Skupna želja je bila, da nogomet čimprej oživimo in spravimo v določene okvirje, ki so bili v dani situaciji nujni. Posledično se je sezona zavlekla pozno v poletje, zaradi česar praktično ni bilo premora med lansko in letošnjo sezono. Tukaj smo se srečevali z največjimi težavami, saj ni bilo normalnega prehoda. Ni bilo ustaljenega vmesnega časa, v katerem bi lahko našli primernega igralca za klub. Tudi če smo se ogreli za katerega igralca, ga nismo mogli iti pogledat v živo. Vse je bilo oteženo. Po drugi strani smo se zaradi morebitnih okužb tudi namenoma odpovedali nekaterim preizkušnjam igralcev.

Časovno okno namenjeno prestopom se je zamaknilo na svetovni ravni. Je vsaj to nekoliko olajšalo poletno "nakupovanje"?

Podaljšanje prestopnega roka je vneslo veliko zmede. Čeprav smo imeli nekaj več časa, so številke novih okužb znova porasle in z morebitnimi preizkušnjami in prihodi iz tujine nismo želeli tvegati vnosa okužbe v ekipi. Bolj kot ne smo bili v svojem mehurčku in na tak način zagotavljali "čisto Covid sliko". To so bile največje težave pri sestavljanju moštva. Verjetno smo zaradi nastale situacije prodali kakšnega igralca manj. Tekme so bile namreč zaprte za gledalce, ukrepi pa so otežili spremljanje igralcev. A potrebno je gledati v prihodnost in verjamem, da se bomo kmalu le z nasmeškom na obrazu spominjali vseh izzivov in težav.

Omenjate pogled v prihodnost. V minulih sezonah ste ekipo sestavljali dolgoročno, tekom sezone pa dodajali manjkajoče kamenčke v mozaiku. Koliko se je spremenil ta način dela? Ste sedaj primorani v več kratkoročnih rešitev?

Zavestno smo se odličili, da bo v letošnji sezoni število igralcev v članski ekipi nekoliko manjše. Predvidevali smo, da bo kriza daljša oziroma, da bo drugi val prišel in to se je tudi zgodilo. Normalnih okoliščin za prihode in preizkušnje seveda ni bilo. Računamo, da bomo nekatere stvari izpeljali v zimskem prestopnem roku in verjamem, da nam bo uspelo. V tem trenutku je ključna stvar, ki jo sicer že izvajamo, podaljševanje pogodb z vsemi nosilci igre. Okrepitev ali dve sledita v zimskem prestopnem roku, v poletnih mesecih 2021 pa želimo dodati še kakšnega igralca.

Pogodbe z igralci so bile tudi ena izmed vročih tem ob prekinitvi prvenstva. Kako so potekala usklajevanja?

Dialoga z igralci je bilo veliko. Težava, na katero smo naleteli, je nastala, ker ni kolektivne pogodbe. Takšne situacije seveda nikjer ni bilo zapisane in predvidene, razen v obligacijskem zakoniku. Znižanje plač nikoli ni prijetno. Po pogovoru s fanti smo se dogovorili za znižanje plač za 10 % za ta dva meseca in pol, ko smo bili v karanteni. Verjamem in vem, da so fantje situacijo sprejeli z razumevanjem ter z neko kolegialnostjo do kluba.

PREBERITE ŠE:
BRAVO BRAVO: Šport je bil zame vselej magnet
BRAVO BRAVO: Zvezane roke ne smejo biti izgovor
BRAVO BRAVO: Vse telemlji na argumentiranem delu stroke
BRAVO BRAVO: Ne boste me slišali reči, da je nekdo boljši ali slabši od mene!

Ste kljub težji finančni situaciji uspeli poravnati vse tekoče stroške?

Pomembno nam je, da fantje vsak mesec prejmejo plačilo za opravljeno delo. Ne želimo priti do situacije, ko bi bili vsi skupaj v nekih težavah. Dejstvo je, da nas na finančnem vidiku čaka ogromno izzivov, saj se situacija zaostruje in spreminja. Letošnja sezona bo težka in polna preizkušenj. Verjamem, da bomo virus premagali in da bo tudi gospodarstvo znova tam, kjer je bilo pred nastalo krizo.

Sezona 2019/20 bo v anale zapisana kot sezona koronavirusa. Se je zaradi nastale situacije zameglil sijajen uspeh NK Bravo v njegovi krstni sezoni med elito?

Ne bi rekel. Nenazadnje se je zaradi odličnih predstav od nas prodal tudi Roko Baturina. Dejstvo sicer je, da si nekateri klubi niso mogli ogledati naših predstav in igralcev. Nekaj skavtov je bilo, a je celotna Evropa v krču ter v primežu zmanjševanja stroškov. Slovenski klubi tega izpada od prodaje igralcev ne moremo meriti, to je vselej nehvaležno, vendar ocenjujem, da smo bili poleti prikrajšani najmanj za en prestop. A nič ne de. Delamo naprej, delamo za to, da bi se kateri od igralcev prodal pozimi, če ne takrat pa ob koncu sezone. Na trgu je mogoče začutiti veliko pazljivosti, ki jo je vnesel virus. Hitro se lahko zgodi, da bi se nogomet znova ustavil, čeprav trdno upam, da se to ne bo zgodilo. Smo profesionalci in to je naša služba.

V tekoči sezoni so se pripetili že številni primeri okužb v več klubih. Tekme se prestavljajo, ekipe so v karantenah. Kako gledate na ukrepe, na njihov učinek in posledice?

Dejstvo je, da bi morali v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki je profesionalna in kjer živimo od medijskih pravic in sponzorjev zadeve zapeljati drugače. Vpeljati bi morali testiranja pred tekmami. Tisti, ki so okuženi, bi morali v karanteno, negativni igralci pa bi lahko igrali. Le tako bi lahko zadostili vsem pogojem preprečevanja širjenja okužbe.

Kot športni direktor skrbite za svoj klub, delite navodila in priporočila. Koliko teh sami prejmete od vodstva tekmovanja oziroma od Nogometne zveze Slovenije?

Želel bi si več komunikacije. Tudi prvoligaški klubi se očitno nismo sposobni povezati in poenotiti stališč. Vsekakor bi bilo potrebno ustanoviti komisijo ali odbor za Covid situacijo, kjer bi bili ljudje iz klubov, ki se vsakodnevno srečujemo z raznoraznimi izzivi s terena. To niso majhni izzivi. Ob prestopnem roku se v zadnjih mesecih največ ukvarjam ravno z nastalo situacijo, z ukrepi in njenimi učinki na ekipo, na treninge mlajših selekcij in podobno. Predvsem pa sem spoznal, da je situacija za vse nova in verjetno bi več ljudi moralo skupaj stakniti glave. To bi morali biti ljudje iz prakse, pa tudi strokovnjaki, ki bi vlekli prave rešitve. Trenutno imamo rešitve na prvo žogo. Poraja se dvom, ali so ukrepi smiselni ali ne oziroma ali so bili sprejeti v naglici ali pa prepozno.

Kaj bi si torej želeli v nadaljevanju teh norih časov?

Nikomur seveda ne morem ničesar očitati. Ni lahko sprejemati odločitev. Ne vladi, ne NZS in tudi klubom ne. Menim pa, da bi nam boljša komunikacija omogočila osnove za dobro delo.


MH

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI